Közélet

2010.03.29. 13:48

A telektulajt zavarta, így kivette a kegyeleti keresztet

Keresztállításról vitázik egy gyászoló anya annak a teleknek a tulajdonosával, amely előtt halálos balesetet szenvedett a fia. Kétségbeesésében a Baon.hu-nak is levelet írt.

Popovics Zsuzsanna

A bátyai Szabadi Istvánné huszonéves fia Kecskemétre külterületén vesztette életét egy karambolban. Amikor teheti, gyertyát gyújt a baleset helyszínén, a Hetény felé vezető (Úrihegyi) úton. Néhány hónapig kegyeleti kereszt is emlékeztetett Gergőre, míg az odanyúló telek tulajdonosa ki nem szedte.

– A fiam keresztanyja állíttatta a keresztet, „Itt nyugszik Szabadi Gergő” felirattal, ami nem tetszett a háztulajnak, mert az ő fia is Gergő – meséli Rózsa. – Egyszer csak hiába kerestük a keresztet, nyoma veszett, ahogy az itthagyott mécsesek, virágok is rendre eltűnnek. Az édesanyát a rendőrkapitányságon, a kecskeméti polgármesteri hivatalban megnyugtatták: a gyertyagyújtást egyetlen paragrafus sem tiltja. A keresztállításhoz ugyanakkor közútkezelői hozzájárulás szükséges.

Iványi István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatóságának vezetője elmondta: a keresztállításhoz kérelmet kell benyújtani a megyei igazgatósághoz. A hozzájárulás kiadását vizsgálat előzi meg, hogy a kijelölt helyszínen a kereszt ne zavarja a közúti közlekedés biztonságát, a közúti jelzések láthatóságát, ne vonja el indokolatlan mértékben a gépjárművezetők figyelmét.

– Előírás a biztonságos leállás, parkolás lehetősége, továbbá, hogy a kereszt ne akadályozza az útfenntartási munkák végzését, ne zavarja a környezetében élők nyugalmát – fejtette ki az igazgató. – Amennyiben önkormányzati közterületről vagy magánterületről van szó, úgy a tulajdonos hozzájárulása is szükséges. Évente több hasonló megkeresésnek teszünk eleget.

Az úrihegyi telektulajdonos köti az ebet a karóhoz: a kerítése tövénél elhelyezett mécsesek sértik tulajdonjogát, állítja: telekhatára az aszfaltozott kerékpárútig tart. Birtokháborítás címen fel is jelentette Szabadinét. – Csak azért nem építettem kintebb a kerítést, mert sajnáltam kivágni a régi fákat, a terület attól még magántulajdon, még a sarkon lévő Stop-tábla is, mivel magam állíttattam – summázza álláspontját a tulajdonos.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyertyák a kereszt helyén, gyászolók a kerítés mögött: Szabadi Istvánné és az elhunyt fiú unokatestvére, Faragó Lili
[/caption]

– Ideiglenes kerítés jelöli a telekhatárt, megtiltom, hogy azon belül gyertyát, mécsest gyújtsanak. A keresztet is én emeltem ki a talajból, amit valaki elvitt. Miért ragaszkodnak pont az én telkemhez? A srác a bicikliúton halt meg, két méterrel odébb is állhatna a kereszt nem az én házam előtt.

A szomszéd telken kocsma működik, onnan riasztották a mentőket a baleset idején. – A kocsma tulajdonosa nem látja akadályát, hogy előttük álljon a kereszt, így most már végigviszem ezt a dolgot – mond végszót Szabadi Istvánné.

Elbontatják a fakerítést

Az esettel kapcsolatban kikértük a kecskeméti polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának véleményét. Mint közölték, közterületen építmény elhelyezésének feltételeit annak jellege (méret, anyag) határozza meg, és minden esetben egyedileg kell vizsgálni, milyen hatósági engedély, hozzájárulás szükséges megvalósításához.

Nagypál Sándor irodavezető úgy tájékoztatott, intézkedik a közterületrész engedély nélküli lezárásának megszüntetéséről, elbonttatja a közúti jelzőtábla körüli fakerítést.

Nagypál Sándor irodavezető úgy tájékoztatott, intézkedik a közterületrész engedély nélküli lezárásának megszüntetéséről, elbonttatja a közúti jelzőtábla körüli fakerítést.

Gyertyák a kereszt helyén, gyászolók a kerítés mögött: Szabadi Istvánné és az elhunyt fiú unokatestvére, Faragó Lili -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!