Közélet

2010.02.27. 12:36

Narancsszínű riasztás három régióban a viharos szél miatt

A viharos széllökések miatt narancsszínű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország három régiójára szombat reggel. Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön várhatóak erősebb széllökések, melyeknek erőssége helyenként elérheti az óránkénti 90 kilométert. Kunszentmiklóson több ház veszélybe került a belvíz miatt.

MTI/T. K.

A viharos széllökések a Mosonmagyaróvár-Szeged vonal széles sávjában érezhetők, beleértve a Dunántúl nagy részét, Pest megyét és az Alföld délnyugati, nyugati felét. A szél délutánra jelentősen veszít erejéből, és az esti órákra a lökések nagysága az óránkénti 60 kilométer alá csökken.

A hétvégén folytatódik a változékony, szeles időjárás, hazánk időjárását ugyanis gyorsan vonuló ciklonok alakítják; így enyhe nedves és hideg, szárazabb légtömegek váltják egymást a magasabb légrétegekben.

Vasárnap reggel a Dunántúlon a délire-délnyugatira forduló szél újra megerősödik, melyet nyugati megyékben szintén viharos lökések kísérhetnek.

A viharos széllökések főleg a csapadéktól jelentősen átnedvesedett területeken okozhatnak problémát, hiszen ott könnyedén kicsavarhatják a fákat. A csapadéktömb szombaton fokozatosan kelet felé halad, így az esti-éjszakai órákra már a keleti-északkeleti határszélen élők is eltehetik esernyőiket, itt azonban éjjel akár sűrű ködfoltok is képződhetnek. A dunántúli megyékben élők szombaton már a napsütést élvezhetik, vasárnap a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre mindenütt számíthatunk, újabb csapadékra csak a késő esti óráktól kezdődően készülhetünk - közölte a baon.hu-val Kurunczi Rita,  az időkép.hu meteorológusa.

Több házat fenyeget a belvíz Kunszentmiklós szélén. A vizet a település határában húzódó gát átvágásával próbálják elvezetni – közölte szombaton a katasztrófavédelem. A város szélén fekvő utcában 6-8 ház van közvetlen veszélyben, de több mint tíz házban már az emésztőgödrök is víz alatt állnak – mondta Dugár Tamás tűzoltó hadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság dolgoznak a víz elvezetésén.

A sokévi átlagot jelentősen meghaladó januári és februári csapadék után érkező újabb eső és a hóolvadás sokat rontott a belvízhelyzeten. A kunszentmiklósi szakaszra már korábban készültséget rendelt el a védelemevezető Telkes Róbert, az Adukövizig első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!