Közélet

2010.02.28. 22:11

Lesz helyük az ovisoknak

Kilencvennel több gyermek óvodai elhelyezését tudja megoldani a kecskeméti önkormányzat idén szeptembertől. Mindez annak köszönhető, hogy a Vörösmarty általános iskolában három új csoportszobát alakítanak ki.

Magyarvári Annamária

Évek óta komoly gondot jelent Kecskeméten az óvodai férőhelyek hiánya. Tavaly például 120 óvodáskorú gyermek kérelmét kellett elutasítania az önkormányzatnak férőhelyhiány miatt. Most úgy tűnik, idén már lesz megoldás:
– Az utóbbi években valóban jelentősen megnövekedett az igény az óvodai férőhelyek iránt, 2008 óta minden évben nagy volt a túljelentkezés – mondta el lapunknak dr. Sárközy István, az oktatásért felelős alpolgármester.

– A jelentkezési számokból egyértelműen látszott, hogy további három-négy óvodai csoportszobára mindenképpen szükség lenne a városban. Hoszszú ideje kerestük a megoldást, illetve az arra alkalmas épületet, ahol új óvodai csoportszobákat tudunk kialakítani. Mostanra eldőlt: szeptembertől a Vörösmarty-iskola földszintjén lesz három új óvodai csoportszoba – mondta el az alpolgármester.

Az elmút években egyébként több lehetséges ötlet is felmerült megoldásként: többször szóba került a Lánchíd Utcai Óvoda bővítése, illetve a László Károly utcai (volt honvédségi) óvodaépület megvásárlása is. A régóta üresen álló, rossz állapotú ingatlan tulajdonosával, a Honvédelmi Minisztériummal azonban megakadtak a tárgyalások, a Lánchíd Utcai Óvoda bővítését pedig elhalasztották.

– A leginkább költséghatékony megoldás mellett döntött a város: a Vörösmarty-iskola földszintjén a megüresedő osztálytermekből alakítunk ki három új óvodai csoportszobát. Ez teljesen hasonló konstrukció lesz, mint a Hunyadi-iskolában már meglévő óvodai szobák: külön bejárattal, a kicsik igényeire szabva. A döntéssel elsősorban a belvárosi és a leninvárosi kisgyerekes családok óvodai gondja oldódik meg, hiszen a Mátis Kálmán utcai óvoda így jóval több kisgyereket tud fölvenni – mondta Sárközy István.

A három csoportszoba kialakítása berendezéssel együtt nagyjából 70 millió forintjába kerül majd a városnak. Az ovisok az iskola tornatermét és orvosi szobáját is használják majd, ezekre azonban nem kell külön költeni. Az építési munkálatokat a közbeszerzési eljárást követően várhatóan április végén tudják elkezdeni, és ha minden jól megy, augusztus végére át is adják az új óvodai csoportszobákat.

Óvodai beiratkozás a 2010/2011-es évre

Idén március 22–24. között lesz Kecskeméten a városi szintű óvodai beiratkozás. Óvodába azt a gyermeket lehet felvenni, aki szeptemberig betölti a 3. életévét. De kötelező beíratni óvodába azokat a gyerekeket, akik idén elérik az 5 éves életkort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!