Közélet

2010.02.08. 16:24

Jegyért csak enni lehet

Sok üzletben eddig elfogadták, hétfőtől viszont már nem számíthatják be fizetéskor a meleg étkezésre kapott utalványt az egyéb élemiszerekre, más tételekre.

Barta Zsolt

Eddig cukrot, lisztet, kávét teát és még ki tudja mi mindent vehettünk a jegyeket felhasználva. Ma már a boltos azt kell, hogy mondja: nem fogadhatja el a meleg étkezési ultaványt. Ugyanis, ha egy APEH ellenőrzésen megfogják, akkor akár 100 ezer forintra is büntethetik a cégét. Sőt akár a rajta kapott vevő is 50 ezer forintot fizethet.

A problémával kapcsolatban információt kértünk az APEH regionális igazgatóságától. Ők e-mailben az APEH honlapjára irányítottak bennünket.
Január 27-én került fel a melegétel-juttatás kedvezményes adózásának a feltételeiről szóló ismertető. A tájékoztató arról szól, hogy az olvasó hogyan is használhatja törvénykövető módon az említett utalványt.  
Leírják egyebek mellett azt is, hogy a helyben készített fogyasztott, illetve kiszállított étel-ital esetében lehet az utalványt elfogadni. Erről egyébként a 1995. évi CXVII. törvény intézkedik.

Ugyanakkor például iparcikkek, élvezeti cikkek vagy a felsorolt szolgáltatások keretén kívül értékesített élelmiszer-termékek, italok (a teljes felsorolás lehetősége nélkül: só, cukor, édesítők, édességek, cukrászati termékek, gabonafélék, száraztészták, pékáruk, rágcsálnivalók, olaj, zsiradékok, ízesítők, húsáruk, üdítők, kávé, tea, kakaó, tejtermékek, mélyhűtött-, előre csomagolt-, konzervételek, zöldség, gyümölcs) vásárlására nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek. Az ellenőrzés során az APEH a magánszemélyt 50 ezer, más adózót (pl. az utalvány-elfogadót, vagy a kibocsátót, ha a felhasználhatóságot nem korlátozza) 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!