Közélet

2010.02.17. 08:30

Fegyelmi eljárás: sikkasztottak a kiskunfélegyházi kórházban?

Komoly összegek tűntek el a kiskunfélegyházi kórházból – állítja több informátorunk is. Ami tény: több vizsgálat folyik egyszerre, egy dolgozó közös megegyezéssel távozott.

Szentirmay Tamás

Valami nagyon nincs rendben a kiskunfélegyházi kórház pénzügyei körül. Legalábbis ezt állítják lapunk informátorai. Egyes hírek szerint többtíz, mások szerint többszáz millió forint ment ki a kasszából szabálytalanul. Azt suttogják: valaki, vagy valakik úgy manipuláltak a szerződésekkel, hogy a napi működés során a felső vezetésnek fel sem tűnhettek a jogtalanul kifizetett pénzek mindaddig, amíg nem kezdődött meg a vizsgálat. Azt is tudni vélik, hogy az egyik magas beosztásban lévő dolgozó emiatt már távozni kényszerült.

Dr. Kovács József, a kórház főigazgatója érdeklődésünkre elmondta: – Valóban vizsgálat folyik az intézményben, és az is tény, hogy találtunk pénzügyi és iratkezelési szabálytalanságokat. Szintén megfelel a valóságnak, hogy ennek kapcsán egyik dolgozónktól közös megegyezéssel megváltunk, egy másik közalkalmazott ellen pedig fegyelmi eljárást indítottam. Ennél többet azonban a vizsgálat érdekei miatt egyelőre nem mondhatok.

 A továbbiakból az derült ki, hogy itt valójában három vizsgálat folyik: egy belső, egy szakértői, valamint egy önkormányzati biztos által folytatott. Van, aki az egyikről tud, van, aki a másikról, a visszaélésekről azonban senki nem beszél.

A kórház ügyével kapcsolatban megkérdeztük dr. Horváth Endrét, az intézményt vizsgáló szakértői bizottság elnökét. Elmondta: a vizsgálat eredményét kedden e-mailben elküldte dr. Nánási Éva aljegyzőnek. Ugyanakkor azt mondta: a kórházban általuk folytatott vizsgálat csak arra irányult, hogy az intézmény költség-struktúrája mennyiben követte az egészségügyben bekövetkezett változásokat, optimális volt-e, vagy sem. Hozzátette: mivel a megbízóval még nem tudott beszélni, ezért bővebb információt nem kíván közölni.

Dr. Nánási Éva aljegyző tegnap szabadságon volt, kérdésünkre dr. Fehérváriné dr. Csölle Yvett jegyző válaszolt. Annyit mondott hallott róla, hogy a kórház igazgatója belső vizsgálatot kezdeményezett. Ennek részét képezheti az, hogy átvizsgálják a pénzügyi dolgokat is. A vizsgálat eredményét azonban meg kell várni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A betegek és az orvosok érdeke is az lenne, ha minél előbb rendeződne a félegyházi kórház pénzügyi helyzete
[/caption]

Dr. Garai István Levente (MSZP) alpolgármester és országgyűlési képviselő nem tudott a belső vizsgálatról, csak úgy mint Lőrincz Tibor (Fidesz) önkormányzati képviselő sem. Ernyes László (MSZP), az egészségügyi bizottság elnöke annyit mondott, hogy önkormányzati biztost jelöltek ki azért, mert a kórháznak több mint százmillió forintos tartozása van. A pénzügyi fegyelem betartását, a számlákat, a nyilvántartást is ellenőrzi a biztos, de ennek eredménye csak több hét múlva várható. Kapus Krisztiánhoz (Fidesz) még nem ért el a kórház ilyen vonatkozású ügyének híre. A képviselő azonban biztos abban, hogy hamarosan testületi ülésen fognak tárgyalni az egészségügyi intézet helyzetéről, mert a szakértői vizsgálat befejeződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!