Közélet

2010.02.05. 08:50

Bemutatkozott az új Mercedes-vezető, és lett költségvetés is

„Jó napot kívánok, Kis Ferenc vagyok.” Így, magyarul mutatkozott be csütörtökön Kecskemét képviselő-testületének Frank Klein, az épülő Mercedes gyár új igazgatója.

Takács Valentina

Vendégek jártak csütörtökön a kecskeméti képviselő-testületi ülésen. Elbúcsúzott Michael Frieß, a leendő üzem eddigi igazgatója, aki bemutatta a grémiumnak utódját, Frank Klein-t. Mi tagadás, az új vezető is fiatal, a Mercedes szemlátomást szívesen alkalmazza ezt a korosztályt. Ez az ülésen levetített rövidfilmben is látható volt: az eddig Magyarországon felvett munkatársak fiatalok, tele vannak energiával.

Michael Frieß elbúcsúzott. Ő a Mercedes brémai gyárában folytatja pályafutását. Azt viszont megígérte, hogy a gyáravatóra eljön. Zombor Gábor polgármester az önkormányzat nevében átadta neki a város kulcsát, mondván: ide bármikor visszajöhet. A volt igazgató egy díszoklevelet is kapott, amelynek a szövegében szerepelt Kecskemét mottója: „Sem magasság, sem mélység nem rettent”.

– Jó napot kívánok, Kis Ferenc vagyok! – így, a nevét is magyarra fordítva mutatkozott be a testületnek Frank Klein, aki hétfőn vette át a gyár vezetését. Ő eddig a Mercedes sindelfingen-i üzemében az S-osztály, a Maybach, a Guard és az SLS típusú gépkocsik gyártását végző részleg vezetője volt. Elmondta: Michael Frieß-től a projekt átvételekor kapott néhány emléktárgyat is. Egyebek között egy rendszámtáblát, melyen ez áll: Made in Kecskemét. Ezt a rendszámtáblát szerelik majd fel az első itt gyártott Mercedesre, amely 2012 februárjában gördül le a szalagról. Klein elmondta azt is, hogy a gépek beszerelése már az idén elkezdődik, és jövő nyáron beindul a próbaüzem.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az új igazgató megmutatja a leendő első Mercedes rendszámtábláját: Made in Kecskemét. A háttérben a búcsúzó vezető látható.
[/caption]

Elfogadták a költségvetést

Az ülésen elfogadták Kecskemét idei, mintegy 37 milliárdos költségvetését. Papírforma szerint közel hatmilliárdos a hiány, de ezt a tavalyi pénzmaradványból kiegyenlítik, így hitelre a városnak nincs szüksége. A tavaly előtt kibocsátott hétmilliárdos kötvény összege az adósságállományban ugyan szerepel, a pénz viszont szinte teljes egészében a számlán van. Elhangzott: két lehetőség van a város előtt: vagy elkölti fejlesztésekre vagy kivár.

A városnak ez alkalommal úgy kellet összeálítania a költségvetést, hogy az állami támogatás tovább csökkent, tavalyhoz képest 715 millió forinttal. Néhány fontosabb kiadási tétel: az intézmények működéséhez 4,8 milliárdot ad az önkormányzat saját forrásból. Sportra 833 millió forintot, uniós támogatású programokra 3,6 miliárdot, városfejlesztésre 3,2 milliárdot, közműépítésre 1,8 milliárdot, városüzemeltetésre 1,9 milliárdot költenek.

A költségvetést két órás vita után fogadták el, 20 igen szavattal, az ellenzék tartózkodott vagy nemmel szavazott. A vita során lényegesebb módosítási javaslat nem hangzott el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!