Közélet

2010.02.10. 10:38

A jó emberek levegője sokáig tart egészségben

Századik születésnapját ünnepelte hétfőn Fülöpházán Iványi Antalné Marika néni.

Miklay Jenő

A művelődési házban rendezett délutáni zsúron a falu vezetői is felköszöntötték terített asztalnál a település ez idő tájt legidősebb lakóját. Marika néni, ahogy életében mindig, most is tanyán él hozzátartozóival. Kicsi gazdaságot visz a család kerttel, hízókkal, lovakkal alig várják már a tavaszt.

– Nem szeretjük a telet mert a szobában tart és bent sokat unatkozunk. A tévé bántja a szemem, a rádiót nem hallom már jól, ezért nyűgösen halad az idő. Amióta az eszem tudom, sosem voltam tétlenül, műveltük földünket, állatokat tartottunk szóval, gazdálkodtunk. Nem volt könnyű az életünk, de megedződtem a munkában azt hiszem, a jóisten erre való tekintettel tartott meg ilyen sokáig. Meg talán azért is, hogy velem sem akart szűkmarkú lenni, édesanyám is megérte a százat, a dédanyám pedig 116 évig élt – mesélt magáról az ünnepelt.

Kiderült, Marika néni ma sem szorul semmilyen gyógyszerre, házilag tartja rendben közérzetét.
– Kicsit alacsony a vérnyomásom, de reggel egy kupica pálinkával kiigazítom. Néhanapján jó ízűen leszalad kevéske bor is, úgyhogy nemigen panaszkodhatok, jól megvagyok – újságolta.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ünnepelt Pesti Józsefné polgármesterrel.
[/caption]

A fülöpháziaknak feltűnt: viszonylag sokan érik meg náluk a magas életkort. Például Marika néni testvére, Erzsike a 94-ikben jár, ahhoz képest ő is jó erőben. Századik születésnapot háromszor is ünnepeltek a faluban az utóbbi néhány évben. Mindenki biztos abban, hogy az ilyen ünnepek folytatódnak, mert a falu levegője különleges: a jó embereket sokáig tartja egészségben.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!