Közélet

2010.01.26. 17:35

12 hálószoba közül válogathat az új várúr

Januártól új tulajdonosa van a kunbaracsi Vörös Kastélynak. Egy vállalkozó vásárolta meg, aki családjával hamarosan beköltözik az eredeti formájában felújított grandiózus épületbe.

Popovics Zsuzsanna

Előző tulajdonosa közel tíz éve teljesen felújíttatta a romantikus kastélyromot. Előtte omladékhalom és gaz fogadta az odalátogatót, a csupasz falakon még tető sem volt. A kunbaracsi neves majort ma már pompázatos kastély ékesíti. Legutóbbi tulajdonosa idegenforgalmi és konferenciaközpontnak szánta a több lakosztályos, lovagtermes kúriát. Kitartásának, elhivatottságának köszönhetően a Vörös Kastély gyakorlatilag újjászületett. A budapesti vállalkozót jó szívvel emlegetik Kunbaracson. A „várúr” vállalkozói adójának egy részét is a községben fizette.

A birtok új gazdája egyelőre nem nyilatkozott arról, mihez kezd a műemléképülettel. Annyi bizonyos, hogy a Pest megyei üzletember családja hamarosan beköltözik a mesébe illő kastélyba. Az idők során többször átépített épület központi tornyát egy időben vörös míniumos lemez fedte, innen kapta nevét. A kúria homlokzatán ma is látható a márványba vésett felirat: Vörös Kastély.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kastélyt 1920-ban említették először vörös kastély néven.
[/caption]

A huszadik században meglehetősen viszontagságos története volt a kastélynak, gazdái sűrűn cserélődtek. Azért nem államosították 1945 után, mert tulajdonosai paraszti származásúak voltak, és sokat tettek a környékbeli mezőgazdaság fejlesztéséért. A kunbaracsi termelőszövetkezet 1979-ben vette meg a birtokot, de anyagi eszközök híján az állagmegóvást sem tudta megoldani.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A dongaboltozatos lovagteremben harminc éve még traktorokat szereltek.
[/caption]

A dongaboltozatos „lovagterem”, a termelőszövetkezet idejében traktortárolóként és szerelőműhelyként működött, vastag olajréteg borította padlóját. A kastély kálváriája tovább folytatódott, amikor 1984-ben megvette egy vállalkozó, aki panzióvá akarta alakítani. Miután pénze elfogyott, ő is továbbadta a tulajdonjogot. Az épület állapota egyre romlott, a kilencvenes években tető sem fedte. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére be is fejeződött.

Templomkövek a bástyában

A kastély legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem, az 1780-as években épülhetett marha vagy juh istállónak. A majorság kezdetben a Teleki család, később a Zeyk család tulajdonában volt. Száz évvel később, az 1870-es években alakították a gazdasági épületet kastéllyá emeletráépítéssel és új épületszárnyak kialakításával.

A legutóbbi felújítási munkálatok során egy XII-XIV. századi templom maradványaira is rábukkantak a kunbaracsi birtokon. Mint kiderült, az épület külső, bástyaszerű részébe egy Árpád-kori templomból származó köveket építettek az 1800-as évek végén. Az ősi szentély valaha az épülettől körülbelül nyolcszáz méterre található templomdombon állt.

A legutóbbi felújítási munkálatok során egy XII-XIV. századi templom maradványaira is rábukkantak a kunbaracsi birtokon. Mint kiderült, az épület külső, bástyaszerű részébe egy Árpád-kori templomból származó köveket építettek az 1800-as évek végén. Az ősi szentély valaha az épülettől körülbelül nyolcszáz méterre található templomdombon állt. A dongaboltozatos lovagteremben harminc éve még traktorokat szereltek. A kastélyt 1920-ban említették először vörös kastély néven. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!