Közélet

2009.12.10. 21:08

Daimler lett az új út neve

A jövőben a posta is megtalálja a kecskeméti Mercedes-gyárat, van már rendes címük.

Takács Valentina

– Remélem, erősödik az az érzésetek, hogy Kecskeméten itthon vagytok, hiszen a Mercedes- gyárnak immár rendes levelezési címe van – mondta Zombor Gábor polgármester csütörtökön Michael Frieß gyárigazgatónak. Az üzemhez vezető új utca ugyanis nevet kapott, ez lett a Daimler út. Zombor Gábor elmondta: a város teljesítette a vállalását, megépítette a gyárhoz vezető utat. A beruházás egyébként 270 millió forintba került, és zömében pályázati pénzből finanszírozták.

Michael Frieß arról beszélt, hogy a Daimler bárhol a világon épített gyárat, azt a Mercedesről nevezték el. Amikor arra kérték a kecskeméti önkormányzatot, hogy itt is így történjen, akkor hosszasan gondolkodtak rajta, hogy a Mercedes történetét meghatározó három nagy név közül melyikről kereszteljék el a kecskeméti üzemhez vezető utat. Végül a választás Gottlieb Daimlerre esett. Ő volt az, aki célul tűzte ki, hogy benzinüzemű motorjaival minden elképzelhető közlekedési eszközt meg lehessen hajtani –  szárazföldön, vízen és levegőben. Lényegében ezt a hármast jelképezi a Mercedes-csillag.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Percekkel a névadó előtt még csak a szél lebbenti félre a leplet az utcanévtábláról
[/caption]

Daimler 1834-ben született, 1848-ban még fegyverkovácsként tanonckodott. 1884-ben pedig már olyan tesztmotort készített, amelyik egy lóerőt teljesített 600-as percenkénti fordulatszámon.

A névadó 1900-ban hunyt el, negyedszázaddal azelőtt, hogy a Daimler és a Benz cég fuzionált volna.

A névadó 1900-ban hunyt el, negyedszázaddal azelőtt, hogy a Daimler és a Benz cég fuzionált volna. Percekkel a névadó előtt még csak a szél lebbenti félre a leplet az utcanévtábláról -->

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!