Közélet

2009.11.11. 18:54

Van-e helye a politikának a felsőoktatásban?

A parlamenti pártok ifjúsági szervezetei kezdeményezik, hogy engedjék be a felsőoktatási intézményekbe a politikát. Azt szeretnék, ha a diákköri, hallgatói klubokban lehetőséget kapnának politikai vitákat, előadásokat szervezni. A rektori konferencia egyszer már elutasította a kezdeményezést, de november 17-én ismét napirendre tűzi az ügyet.

PN

Az ifjúsági szervezetek úgy vélik, szükség van a fiatalok politikai kultúrájának mélyítésére, a demokratikus értékek megszilárdítására. A mai 15-29 évesek hetede ugyanis azt vallja, hogy a diktatúra jobb, mint a demokrácia, egyharmaduk számára pedig gyakorlatilag lényegtelen, hogy demokráciában vagy diktatúrában él-e.  

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Majdán János
[/caption]Majdán János, a bajai Eötvös József Főiskola rektora: – Érdekképviselet tekintetében a párt- és ideológiailag semleges hallgatói önkormányzatok valamennyi diákot képviselik. De nem lehet az élettel nem kapcsolatban lenni! Szakmai előadások, programok esetén nem lehet kizárni a politikusokat, ugyanakkor a pártpropagandának nem szabad teret adni. Igaz, ennek megítélése vitákat kavarhat. Nálunk például a közelmúltban Dávid Ibolya, az MDF elnöke egy rendezvényen előadást tartott a konzervativizmusról, amivel szerintem senkinek sem lehet gondja. Napi ügyekről, kampányolásról azonban nem esett és nem eshetett szó. (K. T.)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Meszlényi Rózsa
[/caption]Dr. Meszlényi Rózsa, a kalocsai Tomori Pál főiskola rektora: – A pártalapú politikai tevékenységnek szerintem nincs helye a felsőoktatási intézményekben. Én is távol tartom magam a politikától, de nem csak ezért nem támogatom, hogy a főiskola falai közé beszivároghasson. Nem szeretném, hogy a hallgatók élete politikai csaták színtere legyen. Ettől függetlenül a diákok így is megtanulják az érdekeiket érvényesíteni, például a hallgatói önkormányzatokon keresztül, és magánbeszélgetéseikben, iskolán kívüli találkozásaik során így is gondolkodhatnak, vitázhatnak a parlamenti pártok tevékenységeiről. (szbz)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Danyi József
[/caption]Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora: – Nem volna szerencsés, ha a politika bekerülne a főiskolákra, egyetemekre. Az természetes, hogy a hallgatók és az oktatók szabadon vállalhatják a véleményüket, hovatartozásukat, – ha az az európai normáknak megfelel – de ne szője át a felsőoktatást a politika. Nem tartom jónak, hogy politikai viták és csatározások helyszínei legyenek az intézmények. Veszélyes játék lenne, ha az oktatók a katedrákról hirdetnék az „igét”. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi magyar politikai kultúra sajnos többnyire annyira nívó alatti, hogy semmiképpen nem való a felsőoktatásba. (M. A.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!