Közélet

2009.11.05. 18:08

Gerjesztett vihar a Levi’s pályázat körül?

Több halasi civil szervezet is felháborodással fogadta a Levis–pályázat eredményét, amit a napokban tett közzé a Kecskeméti Civil Szolgáltató Központ.

Magyarvári Annamária

A történet szeptemberre nyúlik vissza: ekkor jelentette be egy kecskeméti sajtótájékoztatón a Levi Strauss Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ, (CISZOK) hogy közösen mintegy 215 000 dollárnyi rendkívüli közösségi alapot hoznak létre civil szervezetek támogatására.

A kezdeményezés célja, hogy a Levi Strauss Alapítvány a civil szervezetek, közösségek bevonásával segítse azokat a Kiskunhalason és a térségében megvalósuló kezdeményezéseket, amelyek bármilyen módon segíthetik a Levi'' Strauss gyár volt dolgozóinak elhelyezkedését, életkörülményeik javulását. (A gyár júniusi bezárásakor több mint ötszáz dolgozót bocsátottak el.) A pályázaton olyan kiskunhalasi vagy a környező 18 településen működő egyesületek, civil szervezetek és alapítványok juthattak támogatáshoz, ahol a volt Levi''s gyár volt munkavállalói élnek. Halason most mégis többen azt állítják:  nem a megfelelő helyre kerültek pályázati pénzek.

A vádakkal kapcsolatban megkerestük Tóth Istvánt, a CISZOK Igazgatóját: – Elkeserítőnek és felháborítónak tartom, hogy éppen olyan pályázat végeredményét támadják meg, amely mindvégig a teljes nyilvánosság előtt zajlott. A honlapunkon a kezdetektől látható volt minden, a regisztrációs lapok, a beérkezett pályázati anyagok, sőt még a megkötött szerződések kivonatai is. Bárki nyomon követhette az elbírálási folyamatot. Úgy érzem, néhány emberből most a sértettség beszél. Azok támadnak bennünket, akik nem jutottak pénzhez, mert pályázatukban nem a helyi közösségek támogatását célozták meg.

A Levis-pályázatra összesen 79 szervezet kérte ki a regisztrációs lapot, amelyből 51 pályázati anyag került a bírálók elé. A keretből végül csak 15 civil szervezet részesült támogatásban, ám így is mindenki kevesebb összeget kapott, mint amennyit a pályázatában kért. – Az elbírálásnál elsődleges szempont volt, hogy a pályázó az elnyert összegből a kiskunhalasi régióban teremtsen munkalehetőséget, vagy olyan tevékenységet folytasson, ami a helyi közösségeket segíti, az itt élők életét megkönnyíti. Vagyis nem az volt a kitétel, hogy kiskunhalasi vagy környékbeli legyen a szervezet. Most mégis többen azt emlegetik fel, hogy halasról mindössze 5 nyertes pályázat van. Meglehet. De például a felemlegetett Helvéciai szervezet éppen Kiskunhalason végez munkaerőpiaci-és képzési tanácsadást, és tart tréningeket.

A CISZOK igazgatója azt is elmondta: a szerződéseket is a helyszínen, a civil szervezetek telephelyein kötötték meg, éppen azért, hogy azt is kizárják: csak papíron létező szervezet jusson támogatáshoz. – Egyetlen fillér sem lesz kifizetve, ami mögött nincs valós teljesítmény, és a továbbiakban is minden a teljes nyilvánosság előtt történik. Meglehet, vannak, akiknek éppen ez nem tetszik – fogalmazott Tóth István.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!