Közélet

2009.08.24. 20:14

Iskolatáska: nehéz is meg drága is

Közeleg az új tanév, szűk egy hét maradt az iskolai szünidőből. Sokba kerül a családi kasszáknak az iskolakezdés. Egy elsős könyvei, tanszerei akár több tízezer forintba.

Popovics Zsuzsanna

Kecskeméten szeptember elsején 53 általános iskolai első osztályban előreláthatóan 1020 kisdiák kezdi a tanévet, közülük több mint nyolcszáz önkormányzati iskolában.
– Az általános iskolákban – valamennyi évfolyamot figyelembe véve – közel kilencezer gyerek ül iskolapadba – tájékoztatta lapunkat Sóvágó Katalin, a kecskeméti polgármesteri hivatal intézményi osztályának vezetője. – A gimnazista, szakközépiskolás, szakiskolás diákok létszáma meghaladja a tízezret. Összesen tehát közel húszezer általános és középiskolás diák tanul majd a megyeszékhelyen az önkormányzati és a nem önkormányzati fenntartású intézményekben.

A táska nem lehet 3 kilónál nehezebb

A tanszerboltokban, hipermarketekben nyár közepe óta zajlik a tanszervásár. A választék óriási, az árak nem kímélik a szülők pénztárcáját. Az egyik legfontosabb kellék az iskolatáska, ebből a legolcsóbb 2-3 ezer forintba kerül, de akad 22-25 ezerért is. Tolltartó van ötszáz forintért, töltötten másfél ezerért.
– Azt tapasztaltam, nem érdemes a legolcsóbb írószereket, egyéb kellékeket megvenni, mert kiderülhet, hogy a ceruza töredezik és hegyezhetetlen, a vízfesték halovány, a toll karcol, a ragasztó nem tapad – mondja egy háromgyermekes anyuka az egyik belvárosi írószerboltban. – Inkább a középkategóriás, nekünk bevált termékeket keresem, ami biztosan kitart a tanév végéig. A nagyáruházakban szinte beláthatatlan a kínálat, a minőségi választék inkább a kisebb boltokra jellemző.
A taneszközök beszerzése mellett a tankönyvek megvásárlása is jelentős költséggel jár. A könyvek ára iskolánként, évfolyamonként változó, tanulónként átlagosan 8-12 ezer forintba kerül. Az iskolák közel 3500-féle könyvből rendelhetnek, az ár mellett tekintettel kell lenniük azok súlyára is. Az 1-4. osztályosok heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egy-egy tanítási napon használt könyvek tömege ne haladja meg a három kilogrammot.  

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás is igényelhető

Ingyen kaphatnak tankönyvet a három- vagy többgyermekes családban élők, a saját jogon családi pótlékra jogosult nagykorú, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek, továbbá a tartósan beteg, fogyatékos, autista, pszichés fejlődési zavarai miatt a nevelési-tanulási folyamatban akadályozott gyermekek. Azon családok, melyeknek a beiskolázás nagy anyagi megterhelést jelent, az önkormányzattól számíthatnak támogatásra. A létfenntartási gondokkal küzdők úgynevezett rendkívüli gyermekvédelmi támogatást vehetnek igénybe, iskolás, óvodás gyermekeik részére, ez a családvédelmi osztályon igényelhető.

– A háztartás bevételeinek-kiadásainak figyelembevételével történik a támogatás megítélése: a maximálisan adható összeg 5800 forint gyermekenként, mely a jövedelem függvényében kerül megállapításra – mondta el lapunknak Szűcsné Pajkos Valéria, a gyermekvédelmi csoport vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!