Közélet

2009.08.03. 23:05

Feliratok balesetek ellen

A szabvány az szabvány, a szabály meg szabály. Ha egy EU-konform játszótéren tönkremegy valamelyik játék, táblával intik a gyerekeket a használatától. A táblákat sem kímélik a vandálok

Magyarvári Annamária

Kecskeméten jelenleg 27 uniós szabványnak megfelelő köztéri játszótér van. Újdonság a város életében, hogy ezek üzemeltetője június 1. óta a Városgazdasági Kft. A cég feladata, hogy rendszeresen felülvizsgálja a játszóterek állapotát, és ha szükséges, kijavítsák az elhasználódott elemeket. Sajnos van bőven mit tenni, a rongálók ugyanis az új, vagy felújított játszótereket sem kímélik.

– A munkánk lényege, hogy lehetőség szerint ne legyen balesetveszélyes vagy megrongálódott játszóeszköz a köztéri játszótereken – mondja Tigyi Márton, a Városgazdálkodási Kft. városüzemeltetési részlegvezetője. – Ennek érdekében a kollégáim heti rendszerességgel ellenőrzik a játszótereket. Ha a meghibásodás helyben, illetve azonnal helyrehozható, akkor intézkednek, de sokszor előfordul, hogy speciális alkatrészt kell rendelni a javításhoz. Ilyenkor figyelmeztető táblát rakunk ki a játszóeszköz mellé, hogy azt időszakosan kivonjuk a használat alól, vagyis a javítás elvégzéséig átmenetileg tilos rajta játszani – fogalmaz a szakember.

Ez történt a Szimferopol téri játszótéren is, ahol a kisvonat középső kocsija rongálódott meg annyira, hogy javítani kell. Az alkatrész beszerzése azonban időbe telik, így addig kikerült a veszélyre figyelmeztető tábla. Csakhogy ez valaki(k)nek igencsak szúrhatta a szemét, mert a feliratot lekaparták, olvashatatlanná tették. Így tulajdonképpen most bármelyik kisgyerek felmászhat a rossz állapotú kocsira.

– Nem tudunk mást tenni, csak annyit, hogy az alkatrész megérkezéséig kicseréljük a táblát, hogy olvasható legyen a felirat. Sajnos a rongálók ellen nincs igazán hatékony védelem, hiszen nem lehet minden játszótér mellé állandó őrszolgálatot állítani – mondta lapunknak Tigyi Márton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!