Közélet

2009.08.26. 18:40

Csak oxigénpalackkal tud közlekedni

Már egy éve műtétre vár, de nem adja fel a reményt a kiskunfélegyházi asszony.

Szentirmay Tamás

Az orvosok egy-másfél évet jósoltak neki. Addig élhet még úgy, hogy mindenhova viszi magával az oxigénpalackot is. Tüdőátültetésre van szüksége. A kiskunfélegyházi aszszony mégis optimista.

Csak agyhalott szervét lehet adományozni, használni átültetésre. Magyarországon hatan várnak arra, hogy tüdőt kapjanak. Nagyon kevés a szerv, nem lehet tudni azt, hogy mikor következik be olyan baleset, mely áldozatának tüdeje alkalmas arra, hogy valaki megkapja. Az átültetésre mindössze hat óra áll rendelkezésre. A műtétet minden esetben Bécsben hajtják végre.
– Asztmával, szénanáthával 1980-ban kezdődött a betegségem – meséli Hajnal Józsefné. - 2001-ben súlyosodott a problémám, az orvosok azt hitték, hogy az asztmám miatt van. Egy éven keresztül szinte mindig lázas voltam, nagyon sok tüdőgyulladást kaptam. Utána jöttek csak rá, hogy összekötegesedett a tüdőállományom. Ez azt jelentette, hogy az egész tüdőm csomókba állt össze. Tizenöt-húsz százalék a tartaléktüdő-kapacitásom, ami annyira kevés, hogy a szerveimet sem tudja működtetni. 2006 végén elkezdtem rohamosan fogyni. Az orvosom, aki Deszken kezelt, azt mondta, hogy valami más bajom lehet, mert a tüdőmet karbantartják. Mindenféle vizsgálaton részt vettem, és egyiken kiderült, hogy más betegségem nincs, de a fibrózisom annyira súlyos, hogy az az oka mindennek. A szövetminta is ezt igazolta. Nagy adag szteroidot kaptam, valamint oxigénpalackokat otthonra.

– Amivel most közlekedik nem tűnik olyan nagynak.
– Ez már más, akkor két darab húsz- és egy tízkilós palackot kaptam. Azok akkorák, mint egy hegesztőpalack. Egy évvel ezelőtt kaptam meg ezt a hordozhatót, amit egy 32 literes tartályból tudunk megtölteni. Hat-tizenkét órára megfelelő mennyiségű oxigént lehet beletölteni attól függően, hogy mennyit szívok, milyen állapotban vagyok. Ezzel a hordozható palackkal visszakaptam az életemet. Két évig ugyanis alig bírtam kimozdulni a lakásból. Ha nem szívtam az oxigént, akkor fulladtam, a nagy palackot pedig nehéz volt mozgatni. A mostani palack mindössze ötkilós.

– Mindig szívnia kell az oxigént?
– Napi huszonnégy órát vagyok oxigénen. Nem azt mondom, hogy pár percig nem bírom ki nélküle, de akkor elmegy a hangom, az erőm, és szinte lépni sem tudok.

– Miért az orrán keresztül szippantja be az éltető oxigént?
– Természetesen szájon keresztül is lehetne, de így kényelmesebb, mert tudok beszélni, enni. Viszonylag könnyen sikerült megszoknom. Borzasztó kellemetlen volt először, hogy az orromban van, de az, hogy kaptam levegőt, nem fulladtam, kárpótolt azért a kis kellemetlenségért. Ha nem szívhatom az oxigént, akkor most is rosszul lehetek. Nem csak magam miatt volt létszükséglet, hogy hordozható palackot kapjak. Nekem ugyanis van egy harmincegy éves fogyatékos kislányom. Down-kóros. Szervi szívbajjal, májfunkciózavarokkal és mozgássérülten született.

– Hogyan tudja ellátni?
– Eddig még mindig meg tudtam oldani a vele kapcsolatos teendőket. A férjem húsz évvel ezelőtt meghalt. Nyolc éve azonban van egy élettársam. Ő tudta már akkor, hogy beteg vagyok, de engem és Tündét is elfogadott. Nyolcvanszázalékos rokkant vagyok. Kaphattam volna ennél magasabbat is, de mindössze 1500 forintot jelentett volna havonta, így nem foglalkoztam vele. Mindennap főzök, amiben sokat segít a párom. Semmilyen, többszöri apró mozgást nem tudok végezni, mert attól begyullad a tüdőm. Ilyen például a kenyérszeletelés.

– Korábban a belvárosban laktak...
– Kiköltöztünk, mert azt mondták az orvosok, hogyha bent maradunk, akkor csak fél évig élek. Szerencsére a Haleszban volt egy kis házunk, vettem fel hitelt, bevezettettük a gázt, és beköltöztünk. Sokkal jobb itt a levegő. Az egész kertben téglákat raktunk le, hogyha szükséges, akkor le tudjak ülni.

– Könnyen elfárad?
– Nagyon. Híznom kellene, mert a műtéthez szükség lenne megfelelő kondícióra. Most büszke vagyok magamra, mert egy hét alatt tíz dekát híztam! Ez nagyon nagy szó, mert előtte 30-40 dekákat fogytam. Sajnos nincs étvágyam. Minden héten ebéd előtt szoktam magam megmérni.

– Azt nem lehet tudni, hogy mikor kaphat új tüdőt...
– A csomagomat összekészítettem, a telefonom állandóan be van kapcsolva. Amikor csörög, rögtön készülök, mert jön értem a mentő. Bárhol vagyok, egy órán belül el kell, hogy vigyenek. Bárhova megyek, be kell jelentenem. Évek óta nem jártam Kecskemétnél messzebb.

– Mivel közlekedik?
– Autóval. Amióta megvan a hordozható palackom, azóta merek újra vezetni. Korábban látásproblémáim is voltak az oxigénhiány miatt, remegtem, és gyönge is voltam.

– Ismer mást, aki szintén tüdőátültetésre vár?
– Kiskunfélegyházán nincs ilyen, a megyében is csak egyről tudok, akin végrehajtottak már tüdőátültetést. Õ egy huszonhat éves, kiskunhalasi fiatalember.

– Azt mondták már az orvosok, hogy meddig lehet így, átültetés nélkül élni?
– Egy-másfél évet jósoltak. Hozzáteszem, hogy az egy év már eltelt, de én optimista vagyok. Tudom, hogy sikerülni fog. Muszáj, hogy sikerüljön. Ennyi rossz után csak jó jöhet. Képzelje el, ha velem történne valami, mi lenne Tündével? Szerencsére a nagyobbik lányom egészséges, de már neki is családja van. 82 éves édesapám Alzheimer-kóros, édesanyám pacemakerbeültetésre vár. Őket is én viszem orvoshoz. A páromat a gerince miatt negyven százalékra százalékolták le. Utászként dolgozott, de nem bírta a fizikai munkát. Most vagyonőrként dolgozik.

– Mi az eddigi tapasztalat? Mennyit kell várni a tüdőátültetésre?
– Kilenc hónap és másfél év között, de tudok olyat is, aki mindössze egy napot volt csak a listán. Egy balesetben elhunyt szervét az kaphatja meg, akinek beillik a szervezetébe. Ismerek olyan sorstársat, akit kétszer is elvittek műtétre, de olyan sovány volt, és olyan szűk volt a hely a testében, hogy nem tudták betenni a tüdőt. Európai lista szerint műtenek, Magyarországon jelenleg hatan vagyunk olyanok, akik tüdőre várnak. Az európai listát viszont nem ismerjük. Egyébként tökéletesen mindegy, hogy hányadik az ember, mert azt műtik meg, akinek passzol a tüdő. Egyszerre három, átültetésre várót visznek el Bécsbe, mert ott műtenek, és az ottani orvos dönti el, hogy ki kapja a tüdőt. Hat óra alatt kell kiérni, mert addig tárolható ez a szerv. Tudok olyan devecseri hölgyről, akit kétszer is kivittek már, de mind a kétszer visszajött. Amikor harmadszor is hívták, nem akart menni, mert azt hitte, hogy akkor sem fogják műteni, de szerencséje volt.

– Mennyi ideig tart a műtét?
– Majdnem tizenkét óráig.

– Milyen a túlélési statisztika?
– Kilencven százalék, ami nagyon jó. Ezért merek én is belevágni. A lányomról is azt mondták nyolcéves korában, örüljek, hogy két lyukkal a szívén még most is él. Egy, másfél évet jósoltak neki, most pedig már elmúlt harmincegy éves. Vannak tehát csodák. Én is ebben reménykedem. Ha megműtenek, akkor majd kapok levegőt. Úgy fogom fel az egészet, hogy lesz ez ennél még jobb is. Kell, hogy legyen...

Kupakokat és pénzt is gyűjtenek

Az önkormányzat és a Vöröskereszt is próbál segíteni Hajnal Józsefnén. Pénzgyűjtési akciót szerveztek. A városháza aulájában felállítottak egy urnát, melybe bárki bármekkora összeget beletehet. A másik urna a Senna patikában található.

Indítottak kupakgyűjtési akciót is Erzsike megsegítésére. Gyűjtőhelyek: városháza aulája, Petőfi Sándor Könyvtár, Szentkúti Pékség két boltja a piacnál és a Kossuth utcán, valamint az M5-ös főút mellett lévÕ Aral benzinkút. A kupakokat egy műanyag-feldolgozó veszi át hetvenforintos kilogrammonkénti áron. Aki teheti, vigye el a feleslegessé vált kupakjait a gyűjtőhelyekre!

Indítottak kupakgyűjtési akciót is Erzsike megsegítésére. Gyűjtőhelyek: városháza aulája, Petőfi Sándor Könyvtár, Szentkúti Pékség két boltja a piacnál és a Kossuth utcán, valamint az M5-ös főút mellett lévÕ Aral benzinkút. A kupakokat egy műanyag-feldolgozó veszi át hetvenforintos kilogrammonkénti áron. Aki teheti, vigye el a feleslegessé vált kupakjait a gyűjtőhelyekre! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!