Közélet

2009.06.01. 20:36

Sakálmenü: malacpecsenye

Toportyánok tizedelik a vadállományt Pirtó és Kunfehértó környékén. Az aranysakálok már a bárányokra is rákaptak.

Tapodi Kálmán

Hazánkban már kipusztultnak nyilvánították az aranysakálokat, de az 1990-es években megkezdődött a faj visszatelepülése Magyarországra. A Balkán felől érkező ragadozónak – melyet nádi farkas, toportyán vagy éppen csikasz néven emleget a népnyelv – nincs hazánkban természetes ellensége, ezért az állomány fokozatosan gyarapodik.

Az aranysakál Bács-Kiskunban, Somogyban és Baranyában érzi legotthonosabban magát, 90 százalékuk ezekben a megyékben él. A vadászok, de már az állattenyésztők sem örvendenek túlzottan a jelenlétüknek.

Maguktól kezdtek visszatelepedni a kipusztultnak hitt állatok

– Az aranysakál mindent elfogyaszt, de fő tápláléka a hús. Az étlapjukon előkelő helyet foglalnak el az apróvadak és a rágcsálók, de nem vetik meg a vadmalacok, szarvasborjak húsát sem. Már vemhes őzet is elejtettek a gyakran falkában vadászó sakálok – mesélte Korda Tibor halasi vadőr, akitől megtudtuk, hogy az emberlakta vidékekre is bemerészkedtek a csikaszok. Kunfehértón egy bárányt ragadtak el egy karámból.

Frankhauzer Nikolett (26) és kutyája Angie, néhány éve – még kaposvári egyetemistaként – négy kis sakál életét mentette meg. Az árván maradt kölyköket az éppen álvemhes rottweiler – mint gondos pótmama – szoptatta. A kecskeméti származású agrármérnök a szakdolgozatát is az aranysakálokról írta.– Sok kárt okoznak a vadállományban, de nagyon rafinált, rejtőzködő állatok, ezért nehéz őket elejteni. Nincs pontos adatunk a populáció nagyságáról, de több- tucatnyira tehető a számuk Kiskunhalas, Pirtó és Kunfehértó környékén, és minden jel arra mutat, hogy egyre jobban terjeszkednek. Jellegzetes üvöltésük gyakran hallható éjjelenként – mondta el Korda vadőr.

A sakálokból eddig nyolc-tíz darab került terítékre, igaz, most még nem vadászhatóak, mert csak június 1-je és február 28-a között lőhetőek.

Sakáléknál egy életre szól a párválasztás

Az aranysakál nőstények már kilenc hónapos, a kanok viszont csak kétéves korukban válnak ivaréretté. A sakáloknál a párválasztás az esetek többségében egy életre szól. A koslatás időszaka január–február (március) hónapokra esik. A nőstény mindössze egy hétig képes a fogamzásra.

A vemhességi idő ezeknél az állatoknál 60-62 nap. A kotorékokban április végén, május elején születnek meg a kölykök. Az átlagos alomnagyság 4-5 kölyök.

A vemhességi idő ezeknél az állatoknál 60-62 nap. A kotorékokban április végén, május elején születnek meg a kölykök. Az átlagos alomnagyság 4-5 kölyök. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!