Közélet

2009.06.08. 18:47

Néhány ezer vokson múlott a brüsszeli parlamenti hely

Pénteken, az egyik közvélemény-kutató cég a Fidesz-MPSZ-nek 16 mandátum megnyerését jelezte. Így a 15. helyen jelölt kalocsai dr. Bagó Zoltán is bekerülhetett volna az Európai Parlamentbe. Másként alakult. A megyei közgyűlés alelnökét kérdeztük az eredményről.

Barta Zsolt

– Szomorú?
– Inkább kimerült. Örülök, mert a pártunk elsöprő győzelmet aratott. Ugyanakkor sajnálom, hogy Bács-Kiskun megyei nem jutott be az uniós parlamentbe.

– Hány szavazaton múlott az Ön sikere?
– Az ún. d''Hondt-féle mátrix alapján számolják ki a mandátumokat. Ez alapján 7765 embernek kellett volna az MSZP, a Jobbik, és az MDF helyett a Fidesz-KDNP listájára szavaznia.

– A Jobbik vitte el a Fidesztől a mandátumokat?
– Errefelé igen. Mint ahogy az MDF a kiábrándult szocialistáktól vitt el szavazókat, az LMP pedig az SZDSZ-től.

– Hogy alakul a politikai karrierje? Indítják az országgyűlési választásokon?
– A kalocsai körzetnek jó esély, ha dr. Semjén Zsolt indul majd. Ő biztos kormányzati tényező lesz, és ilyen magas szintű képviseletünk még sohasem volt.

– Megyei vagy országos pártlistára felkerülhet?
– Szerintem igen, de most az uniós választásokra koncentráltunk, és fölényesen meg is nyertük. A lényeg, hogy dolgoznunk kell a mielőbbi kormányváltáson. A többi nem számít!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!