Közélet

2009.06.01. 19:14

Kibeszélőshow a kórházi osztály bezárása kapcsán

De mi a baj a kórházunkkal? Erre a kérdésre keresték a választ a városházán a képviselő-testület ülésén, ahol vérmérséklettől és pártállástól függő válaszok születtek.

Kubatovics Tamás

Volt még némi bűnbakkeresés és a felelősség megosztására tett kísérlet. Mindenki számára elfogadható válasszak senki sem állt elő. Viszont a lokálpatriotizmus fokmérőjeként azt emlegették, hogy ki hány orvost tud a városba csábítani. Kibeszélőshownak tökéletes volt a gyermekosztály bezárásáról szóló tájékoztató, illetve annak vitája.

Mint ismert: a kórház gyermekosztályának működését május közepén hat hónapra függesztette fel a tisztiorvosi szolgálat, mert a hatóság megítélése szerint az intézményben nem volt kellő számú orvos. Furcsaságként említik Kalocsán, hogy az ÁNTSZ honlapján már azelőtt nyilvánosságra hozta határozatát, hogy az érintettek kézhez kapták volna azt.

- Nehéz kimondani, hogy szünetel az osztály. Mindent megteszünk, hogy kellő számú orvosunk legyen, a felfüggesztés idején pedig osztályos helyett gyermekorvosi ügylet látja el Kalocsát, Bátyát és Foktőt - fogalmazott Dr. Deák Zoltán, a kórház főigazgatója. Hozzátette: álláspontjuk szerint a jelenlegi jogszabályokban rögzített feltételeknek megfelel az intézmény, ám a folyó országos ellenőrzés már a leendő feltételeket kéri számon. Dr. Városi Zsuszanna tisztifőorvos elmondta: szó sincs a kalocsai kórház elleni akcióról. A szakminiszter utasítására ellenőrizték az összes gyermek- és szülészeti osztályt, és a tárca vezetőjének tanácsokat adó testületek szigorodó szakmai, személyi feltételeit kérték számon.

Kalocsán attól tartanak, a kicsik bőrére megy ki a véresen komoly játék, miközben a lehetőségekért és pénzekért folyó
versenyben a szakma krémje tanácsadóként és versenyzőként is szerepel.
- Pénzügyi kérdésekig el sem jutottunk. Magam is tíz-tizenöt orvossal tárgyaltam az utóbbi hónapokban. Néhányan arra használták fel érdeklődésünket, hogy jelenlegi helyükön felsrófolják bérüket  fogalmazott Török Gusztáv Andor polgármester (SZDSZ), aki szerint mindekinek az a feladata, hogy orvost szerezzen Kalocsára.
- Miért nem jönnek az érdeklődők Kalocsára, ha nincs pénzügyi akadály? - szegezte a kérdést a városvezetésnek Bagó Zoltán (Fidesz). Turi Tibor (Fidesz) pedig más települések példáinak megismerésére, gyakorlatánaka meghonosítására hívta fel a figyelmet.
- Negyven százalékos az orvoshiány a gyermekorvosok között, ráadásul háziorvosnak lenni kevesebb munkával és felelőséggel, viszont több pénzzel jár. Hiába kínálunk jó körülményeket, tudományos munkához kedvezményeket, a besorolási bér kétszeresét a röghözkötöttség az orvosi körökben is érezhető. Volt olyan, akivel már szinte mindenben megegyeztünk, majd visszalépését azzal indokolta: Ez nem Budapest! - reagált a felvetésekre Deák doktor.

Török Gusztáv Andor polgármester szerint nehezíti érdekeik képviseletét, hogy az utóbbi öt évben az osztály kihasználtsága nem érte el az ötven százalékot. Ugyanakkor a kevés helyi orvost is jobb körülménynek tartják, mint az orvos nélküli mentőt, ami más intézménybe szállíthatja az ellátásra szoruló gyereket.

Varga Nelli (Fidesz) viszont Székely Tamás miniszter Semjén Zsolt országgyűlési képviselő kérédésre adott válaszát idézve jelentette ki, hogy a város vezetése felelős a kialakult helyzetért. A képviselő hölgy kijelentette: a szociálliberális koalíció juttatta ide az egészségügyet! - Ön hány orvost hozott?  Ön is tagja az önkormányzatnak! - reagált a felvetésre a polgármester.
Dr. Molnár Gábor alpolgármester (MSZP) - civilben orvos - pedig kiemelte: a kórház fennmaradása részben a végrehajtott rekontruskcióknak köszönhető. Az orvoshiány okaként pedig a Fidesz kormány idején megváltoztatott képzést említette. Ezen rontott az uniós munkavállalás lehetősége.  - Saját magunkat tesszük tönkre, miközben ránkszálltak. Már érzékelhető a rossz hírek hatása: osztályunkon négy év alatt 78 százalékkal emelkedett a szülések száma, idén viszont már csökkent! - öszegzett az alpolgármester.

Bérek itt, pénzek ott

Egy kezdő orvos 124 ezer 700 forintos bruttó fizetéssel indul. Közben egy angliai hétvégi ügyelet másfél millió forintot jelent, egy tizenöt éves gyakolrattal rendelkező német szakorvos fizetése pedig húszszorosa magyaroszági kollégájának. Ezekkel a számokkal érzékeltette Dr. Deák Zoltán a lehetőségek közti különbségeket.


 

Címkék#kalocsa
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!