Közélet

2009.05.07. 16:27

Millió szám kelnek a lárvák a pangó vizekben

Idén a tavaszi árhullám a Dunán és a korai felmelegedés kedvezett a szúnyogoknak. Fecskéből is kevesebb van, ezért nagyon elszaporodtak a vérszívók a Duna-Dráva nemzeti Parkban.

Gézcy Zsolt

A pénzhiány miatt a települések magukra maradtak a szúnyogkérdéssel és a pályázatok révén is egyre kevesebb pénz nyerhető el ritkításukra. Így egyelőre nyerésre állnak a vérszívók.

Baja üdítő kivétel. Na nem azért, mert elkerülik a szúnyogok, hanem mert a városvezetés tisztában van azzal, hogy a városban irtani kell. – Baján olyan természetes a szúnyogirtás, mint hogy víz folyik a csapból. Nem olcsó mulatság, egy légi permetezés másfél millió forintot kóstál. De nincs mese, ha sok a vérszívó, fizet az önkormányzat – mondja Derekas László, a városüzemeltetési iroda vezetője. – Egy hete kezdődött az invázió, csütörtökön elindult a földi irtás. Közbeszólt az időjárás, így csak a Petőfi-szigetet járta végig a gép, Újvárosban félbeszakadt a munka. Szombaton viszont nagy területet jártak be, és a vasárnapi esőzést követően, hétfőn légi permetezés zajlott. Most a szél is segít, de ha újabb rohamra indulnak a szúnyoghadak, a héten egyszerre lesz földi és légi irtás. Ugyanakkor Gemenc, illetve a nemzeti park kezelhetetlen ezen a téren. Tárgyalunk a nemzeti park igazgatóságával, minden bizonnyal a biológiai irtás lenne célszerű. Ám annak is számos akadálya van, ráadásul szakmai okokból az eredményessége is megkérdőjelezhető. Dunafürdőn melegködös gyérítéssel próbálkoztunk az elmúlt években. Ám ott, a Gemenc és a Duna között csak percek kérdése és ismét elözönlik az üdülőterületet a szúnyogok - tájékoztatta munkatársunkat a bajai irodavezető.

Dunafalván abban bíznak az emberek, hogy mihamarabb kiszárad az erdő. Ugyanis szerződése van, de pénze nincs az önkormányzatnak. – Minden esztendőben megkötjük a szerződést a szolgáltatóval, hogy szerezze be a szükséges engedélyeket. Ám idén sem lesz pénzünk arra, hogy megrendeljük az irtást. Így abban bízunk Dunafalván, hogy kiszárad az erdő. Egyébként is szétszórt a település, inkább csak fölbosszantottuk a szúnyogokat, semmint gyérítettük az állományt, amikor felszállt a repülő. Utcákat szórta meg, de a földekről azonnal jött az utánpótlás. Így van ez a Duna partján, Gemenc közepén. Két jó évünk volt, most úgy tűnik, ismét rengeteg vérszívóval számolhatunk nyáron. Száz éves is együtt éltek a dunafalviak a szúnyogokkal, idén ismét erre kényszerülnek. Éppen kint vagyok az erdőben, néha nem látni semmit a szúnyogfelhőktől – válaszolta kérdésünkre Magosi György, Dunafalva polgármestere.

Panaszkodik a szembe szomszéd irányítója is. Faller János, Dunaszekcső polgármestere felvetette, hogy a kistérség a nagyobb mezőgazdasági cégekkel közösen vásárolhatna egy repülőgépet vagy helikoptert, amely talán olcsóbbá tehetné az akár több millióba is kerülő beavatkozásokat. Nemcsak ritkításra, hanem permetezésre is használhatnák.

Nagybaracska belterületének kétharmada víz a Ferenc-csatorna jóvoltából. Szúnyogból ott sincs hiány. – Tény, sok a szúnyog. Talán ez a szél kifújja őket a községből, meg a víz is leapad egyszer. Mindenesetre aláírom a szerződést azzal a szakcéggel, mellyel a korábbi években is megegyeztünk. És bár pénzből van a legkevesebb, ha elviselhetetlen invázió lesz, előteremtjük az irtáshoz szükséges összeget. Ugyanakkor úgy látom, a lokális gyérítésnek nincs sok értelme. Össze kell fogni a környékbeli településeknek és közösen, nagy területen végrehajtani a szúnyogirtást. Egyébként legfeljebb egy-két napig jutunk lélegzethez Nagybaracskán, ami kevés az itt élőknek – mondta el véleményét Király Sándor nagybaracskai polgármester.

– Jelen körülmények között nincs sok értelme a szúnyogirtásnak – reagált felvetésünkre Felső Róbert, Érsekcsanád polgármestere. – Korábban több település közösen pályázott, de most nem látok ilyen lehetőséget. Ráadásul a szakcég vezetője is lehangolt. Elmondása szerint nincs csak közigazgatási határon belül irthatnak, az ÁNTSZ nem enged közösködést. Kivéve a katasztrófa helyzetet. Márpedig nekünk szomszédunkkal, Sükösddel együtt érdemes felvenni a harcot a repülő hadakkal. Ebben egyetértünk Lógó András sükösdi polgármesterrel. Behajtani tilos táblát hiába teszünk a község határába, a szúnyogok kevéssé veszik figyelembe. Helyben nem érdemes kidobni párszázezer forintot fél óra viszonylagos nyugalomért. És akkor még nem beszéltünk Veránka-szigetről, mely természetvédelmi terület, így tilos a vegyszeres beavatkozás. Egyértelmű a célunk: össze kell fogni több településnek és közösen kérni lehetőséget szúnyogirtásra - vélekedik az érsekcsanádi vezető.

Az elmúlt néhány évet tekintve 2001-ben és 2006-ban volt a legrosszabb a szúnyoghelyzet. Mindkét évben a sok esőnek és a hirtelen felmelegedéseknek volt betudható az invázió. Három éve tavasszal és nyáron a szúnyogok hatszor-nyolcszor is szaporodtak, sűrűségük elérte a megszokott létszám legalább tízszeresét, ami akár idén is megeshet. A szakemberek szerint egy óra alatt száz-kétszáz szúnyogcsípés már az elviselhetetlen kategóriába tartozna.

Szekszárdon a regionális idegenforgalmi bizottság 1,4 millió forinttal támogatja a szekszárdi kistérségben a szúnyogriasztást. A földi és légi irtás az előzetes felmérés alapján egy időben valósulna meg a kistérség teljes területén, a védekezés időpontját egyelőre nem lehet tudni.
Mohácson az egyik gond, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló Bédában tilos a ritkítás. Így a pár kilométerre lévő erdőkből újabb és újabb szúnyograjok érkeznek. Szúnyogirtásra 1,1 millió forintos támogatáshoz jutott a város. Ez körülbelül egy beavatkozás ára, s várhatóan öt, hat földi vagy repülőről végzett ritkításra is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!