Közélet

2009.05.07. 19:03

Baba-mama barát várost!

Körbenéztünk Kecskeméten, vajon milyen baba- és mamabarát szolgáltatások vannak a közintézményekben, egyéb helyeken. Van még mit fejlődni.

Magyarvári Annamária

– Tapasztalataim szerint sajnos nagyon messze vagyunk egy nőbarát várostól, rengeteg mindenen kellene változtatni. És itt nem csak a anya- és bababarát szolgáltatásokra, hanem az emberek hozzáállására is gondolok – mondja Judit, a féléves Zorka nagymamája. Majd sorolja: – A belvárosi járdák állapota tragikus, nincs egy síma felület, ahol gond nélkül végig lehetne tolni a babakocsit. Nincs egy csendes park, ahol le lehetne ülni, hogy amíg a baba alszik, az anyuka vagy a nagyi olvasson. Az autósokról és a motorosokról pedig jobb, ha szót sem ejtek. Sokszor még a női vezetők is majd lelöknek a zebráról is. A motorosok meg direkt óriási hangerővel húznak el a babakocsisok mellett.

Azt Sipos László alpolgármester is belátja, hogy a városháza „háza táján” is lehetne javítani a baba- és mamabarát szolgáltatásokon: – A városvezetésben túlsúlyban vagyunk mi férfiak, de a hivatalban fontosnak tartjuk a hölgy kollégák tiszteletét, megbecsülését. Ezért ragaszkodunk például a nőnapi köszöntéshez. Tény, az olyan jóléti szolgáltatásokban, mint a pelenkázóhelység, játszósarok, kényelmesebb ügyféltér, vagy akár az akadálymentesítés megoldása, van még pótolnivalónk. Azonban az is tény, hogy a városháza műemlék jellegű épület, így minden változtatásnál szigorú szabályoknak kell megfelelni. Ezért nem sikerült például máig megoldást találni a mozgáskorlátozott lift kivitelezésére. Konkrét baba- vagy nőbarát igényekkel vagy ötletekkel még nem kerestek meg bennünket, de ha lenne ilyen kezdeményezés, akár egy civil szervezettől, biztosan mérlegelnénk, hogy miben lehet változtatni – fogalmazott az alpolgármester.

– Nincs külön bababarát szolgáltatás a távolsági buszpályaudvaron, mint mondjuk pelenkázóasztal vagy játszósarok. Külön kismamabérlet sincs Kecskeméten, de van a délelőtti időszakban kedvezményes árú bevásárlójegy, amivel a helyi járatokon az anyukák is utazhatnak – válaszolta megkeresésemre Hári Jenő, a Kunság Volán termelési igazgatója.

A Nagyállomáson sem jobb a helyzet. Igaz, ott a következő évek pozitív változást hozhatnak: – Jelenleg mindössze egy nemdohányzó váróterem áll a kisgyerekesek rendelkezésére az állomásépületben. Az épület rekonstrukciója után várhatóan nagyban javul majd a helyzet – tájékoztatott Szentes Bíró Ferenc, a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának szegedi területi vezetője. – A tervek szerint 2015-ig a területünkhöz tartozó megyeszékhelyeken felújítjuk a pályaudvarépületeket, így a kecskemétit is. A szegedi pályaudvar korszerűsítése már megtörtént. Annak ellenére, hogy ez műemléképület, sikerült zuhanyzót, pelenkázó helyiséget és mozgáskorlátozott liftet is kialakítani. Bár a kecskeméti pályaudvar épületére konkrét tervek még nincsenek, de azért remélhető, hogy a tervezők ott is figyelni fognak ezekre a részletekre – fogalmazott Szentes Bíró Ferenc.

Kecskeméten a Kurucz kőrúti családtámogatási és szociális ellátási ügyfélszolgálaton van pelenkázó asztal és az ügyfélszolgálati helyiség megközelítése is akadálymentesített. Az ügyfelek 5-10 százaléka érkezik kisgyermekkel.

A megyeszékhelyen szerencsére több olyan patika, orvosi rendelő is van, ahol már kialakítottak a gyerekeknek játszósarkot. De máshol sem mondanak le a kisgyerekes vendégekről: – A popsitörlővel, pelenkával felszerelt pelenkázóasztalt nagyjából másfél éve állítottuk be a női mosdóba, a kávézó sarkában lévő játszósarkot pedig úgy 2-3 hónapja alakítottuk ki, mert volt rá igény – mondja Csabai Renáta, a Liberté étterem értékesítési és marketing vezetője. – Ezeknek a kényelmi szolgáltatásoknak a kialakítása nem jár nagy költséggel, viszont a vendégeknek sokat jelentenek.

A FormaZona Sportközpontban szintén gondoltak a gyerekesekre. Amíg a szülők edzenek, addig a kicsik a Gyerekkuckóban pedagógus felügyelete mellett játszhatnak. Igaz, a szolgáltatás nem ingyenes, de az alkalmankénti pár száz forintos kiadás megér annyit, hogy a mamák is fittek, egészségesebbek legyenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!