Közélet

2009.03.12. 19:11

Világranglista: a turizmus még jobban áll, mint a fociválogatott

Horvátországnak sikerült megőriznie egy évvel ezelőtti helyét az idegenforgalmi versenyképességi rangsor 34. helyén. A 133 ország közül, Magyarország a 38. helyre csúszott vissza a korábbi 33. helyről – a Világgazdasági Fórum 2009-es utazási és idegenforgalmi versenyképességi jelentése szerint.

Tapodi Kálmán

A listán a közép-kelet-európai térségből Csehország áll a legjobb – 26. – helyen, Szlovákia a 46., Bulgária az 50., Lengyelország az 58., Románia a 66. helyezett.

Horvátország közvetlen versenytársa, Ciprus és Montenegró néhány helyet javított tavalyi helyezésén, Szlovénia a 35. helyen végzett.

Bosznia-Hercegovina a 107. helyre csúszott a korábbi 105.-ről, Szerbia tíz helyet esett vissza, így a 88. helyen végzett.

A világ legversenyképesebb idegenforgalmi célpontja – immár harmadik éve – Svájc, Ausztria és Németország, amit Franciaország és Kanada követ. A 133., azaz az utolsó helyen Csád végzett, a bizonytalan politikai helyzet miatt.

Kelet-Európában Románia a tavalyihoz képest javított helyezésén, mert az akkori 69. helyrÕl lépett előre a 66.-ra. A román statisztikai hivatal jelentése szerint januárban 7,8 százalékkal csökkent a külföldi látogatók belépése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!