Közélet

2009.03.19. 09:44

Repülési tilalom: veszélyes repedések a MiG-eken

Valószínűleg nem emelkedik többé magyar felségjellel a levegőbe MiG-29-es vadászrepülőgép - írja a Magyar Nemzet.

hirado.hu/Magyar Nemzet

A kecskeméti repülőtéren vesztegel a hazai MiG-flotta. Februárban elővigyázatosságból állították le a repülést, aztán az átvizsgálások során veszélyes repedéseket találtak. Miután év végéig amúgy is kivonták volna a vadászgépeket, addig már vélhetően nem emelkednek a magasba.

Az eredetileg 28 gépes flotta üzemképes maradékát jelentő néhány példány mintegy másfél hónapja vesztegel a kecskeméti légibázison egy Oroszországban decemberben bekövetkezett katasztrófa nyomán.


[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Lefogva” az elfogó
[/caption]

A Honvédelmi Minisztérium a lap kérdésére megerősítette a repülési tilalom tényét. Válaszuk szerint a gyártó cég korlátozásokat vezetett be. Ezért 2009. február elején a Magyar Honvédség elővigyázatosságból leállította a MiG-29-esek repülését mindaddig, amíg a gyártóval történt folyamatos konzultációt követően az esetleges meghibásodások okát pontosan meg nem határozzák, illetve fel nem tárják.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a magyar gépek eddigi átvizsgálása során találtak veszélyes repedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!