Közélet

2009.03.23. 11:12

OGYI-számtalan számkivetettek

Az egyik gyógyszerészcég C-vitaminját megvehetjük egészségpénztári kártyánkkal, a másik gyártó cink+szelén+A-, C-, E-vitamin-kombóját meg nem. Miért?

Kósa György

Sokunk számára ismerős a helyzet: egészségpénztári keretünkből fizetnénk a gyógyszertárban egy vitaminkészítményért, de a patikus sajnálkozva közli, hogy nem lehet. Mi pedig – sokszor vele együtt – értetlenkedünk, hiszen tegnapelőtt ugyanitt egy másik gyártó hasonló termékét minden további nélkül meg tudtuk vásárolni egészségpénztári számlánk terhére. Az ok: ennek a dobozán nincs rajta a bűvös OGYI-szám, amannak meg rajta van. De miért?

Ha egy egészségpénztári tag gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású terméket vásárol, csak abban az esetben fizethet az egészségpénztári kártyájával, illetve kérhet számlát a pénztár nevére, ha a termékre engedélyszámot és forgalomba hozatali engedélyt adott ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI). A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény kategória 1987 óta létezik Magyarországon. Ebbe azok a természetes eredetű anyagot (növényi, állati, ásványi anyagot, vitaminokat) tartalmazó készítmények tartoznak, amelyek bizonyítottan kedvező biológiai hatással rendelkeznek, orvosi előírás nélkül is alkalmazhatók és előírásszerű használatuk esetén egészségi ártalmat nem okoznak.

A kategória ugyanakkor megszűnőben van amiatt, hogy ezen a téren is az európai unióshoz kellett igazítani a hazai szabályozást – tudta meg lapunk Szabó Franciskától, az OGYI sajtóreferensétől. Bár a 2005 őszén hatályba lépett új jogszabályokkal nem számolták fel azonnal a besorolást, de új engedélyezés indítása már nem lehetséges, és a már engedélyezett termékek is csak 2011 áprilisáig lehetnek forgalomban. Ennek folyományaként a gyógytermékek gyógyszerré átminősítését kérelemre elvégzi az OGYI – az egészségügyi tárca rendelete szellemében.

Mindebből az következik, hogy az a multivitamin, amit nem tudtunk egészségpénztári kártyával megvenni, feltehetőleg 2005 ősze után került forgalomba, vagyis már nem kaphatta meg a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény megjelölést, s így az OGYI-számot sem. Be kellett érnie – mint sima étrendkiegészítőnek – az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) számával. Ugyanakkor felcsillan a remény, hogy a közelgő határidő miatt gyártója él a gyógyszerré átminősíttetés lehetőségével, s akkor majd mosolyogva villanthatjuk elő a gyógyszertárban az egészségpénztári mágneskártyát.  

TOVÁBBI INFÓK A WWW.OGYI.HU-N ÉS az EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAK HONLAPján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!