Közélet

2009.03.23. 10:19

A gyógyítás napszámosa

A hazai gyógyításban nemcsak a gondokat, hanem az áldozatkész hivatástudat és a felkészültség példáit is fel kell mutatni, ezért hazánkban is elindították az Év Orvosa-díj mozgalmát, amelynek egyike kitüntetettje idén egy majsai háziorvos, dr. Tóth Tibor lett.

Kohout Zoltán

Az Év Orvosa elismerést olyan orvosok kapják, akik életmentő beavatkozással, emberséges és felkészült hivatásgyakorlással adják igazolását a gyógyító hivatás fontosságának. A díjra nem szakmai testület, hanem maguk a betegek terjeszthetik fel a legjobbnak vélt orvost: e történetek, élménymegosztások alapján jelöltetnek kórházi- és háziorvosok. Végül az elismerést a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány ünnepélyes keretek között adja át – 2009-ben például a Magyar Tudományos Akadémia épületében, ahol idén a három kitüntetett doktor egyike dr. Tóth Tibor korábban halasi sebész, ma kiskunmajsai háziorvos volt.

– Szerettem a sebészi munkát, mert sok kreativitást leltem benne, és jó érzéssel töltött el, hogy életet menthettem, de azt is mindig fontosnak tartottam, hogy a lélekben összetört embernek is erőt, vigasztalást adjak! – idézi fel pályája kezdetét Tóth doktor, aki a ‘90-es évek elején került a háziorvosi pályára, Kiskunmajsára. – Ha a váltás nem is volt könnyű, megerősített, hogy közvetlenül segíthetek az emberek problémáiban, és felelős vagyok az egészségükért – mondja a háziorvos.

– A jó családorvosnak bizalomra épülő kapcsolatokat kell kialakítania, és jól kell ismernie pácienseit, hiszen nemcsak a betegséget, hanem az egész embert kell vizsgálni és gyógyítani a ahhoz, hogy az orvoslás hatékony és eredményes lehessen. Ugyanakkor az orvosnak fel kell ismertetni a beteggel az egészség értékét és az ebben való személyes felelősségét is. – Az egészség a helyes életmódon nagyban múlik – figyelmeztet az Év orvosa-díj egyik birtokosa.

Tóth Tibor egy kígyósi aszszony személyes élménymegosztása és tapasztalatai alapján került a díjazottak közé. – Őt az életadó szeretet jellemzi. Nem mintha ráérne, de egy mosoly, egy vigasztaló szó erejéig a vizsgálat mindig leül. Pénzét nem nagy külföldi utakra, cifraságokra költi, hanem arra, hogy a munkájához szükséges felszerelése meg legyen, hogy saját maga láthassa el a beteget, pedig nagy tanyás körzetet lát el. Ismeri múltunkat, jelenünket, könnyeinket, nehéz helyzetünket, örömünket, de leginkább fájdalmunkat! Azért is örülünk ennek a díjnak, mert úgy gondoljuk, hogy a „tanyasi életművek” hűséges „napszámosai” megérdemelnék! – írta az aszszony, akinek több családtagját is hosszan tartó, súlyos betegségük mellett kezelte, bátorította, és mindvégig jelen volt, ha szükség volt rá.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az Év Orvosa díjkiosztóra Tóth Tibort szerettei is elkísérték.
[/caption]

Címkék#Kiskunmajsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!