Közélet

2009.03.20. 14:18

30 éves a megújulás előtt álló Nemes Tanács

Mintegy 30 fő részvételével tartotta március 9-én idei első ülését a Halasi Nemes Tanács (HNT) a Művelődési Házban. .

Végső István

Krausz Zoltánné kapott szót, a Bethlen Gábor tér és mozi előterének kihasználásának jobb lehetőségeire, a húsvéti Mesterségek Udvara program megvalósítására, a Kertvárosi ABC parkolójának áldatlan állapotára hívta fel a figyelmet. Ezután „időutazáson” vettek részt a jelenlévők, ahol Végső István történész előadását hallgatták meg a Nemes Tanács 30 évvel ezelőtti első megalakulásának történetéről, illetve az 1991-es és a 2007-es újrakezdésekről. Az 1979-es ötletgazdák közül először dr. Kamarás István szólt a múltra emlékezve és a mai helyzetet is értékelve. Javasolta, hogy az önkormányzati képviselők, politikusok nélkül működjön a HNT, de még több aktív civil és az egyházak részvételével. Kifejtette, hogy épp az ilyen szervezetek lehetnének a társadalmi megbékélés és az új párbeszéd megkezdésének helyszínei.

A másik „alapító”, dr. Varga Csaba felelevenítette, hogy annak idején a kommunista hatalom hogyan lehetetlenítette el a kezdődő csoportosulást. Majd egy mai magyarországi példáról, Aba községről beszélt, ahol egy a HNT-hez hasonló kezdeményezés működik sikeresen. Hozzászólásoknál Lukács László alpolgármester többek között elmondta, hogy szerinte a HNT működésében a helyi képviselők részvétele szükséges. Pajor Kálmán képviselő és dr. Farkas László erdőmérnök is felszólaltak, mint régi tagjai a Nemes Tanácsnak. A hozzászólások után Varga Judit ügyvivői beszámolója következett, amiben egy rövid visszatekintést adott az eddigi működésről, majd az elindított (depresszió és öngyilkosság elleni, cigányügyi, környezetvédelmi, közösségfejlesztés) és az elindítás előtt álló (gyógytestnevelés, média, családkoncepció) munkacsoportokról beszélt. A beszámolót minden jelenlévő tag egyhangúlag elfogadta, és megerősítette pozíciójában a testület vezetőjét. Megtárgyalásra került, hogy a Szervezeti Működési Szabályzatban helyettes ügyvivői posztot iktatnak be, a személy megválasztását a következő ülésre, júniusi 8-ra halasztották. [caption id="" align="aligncenter" width="344"] a Halasi Nemes Tanács (HNT)
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!