Közélet

2009.02.01. 18:51

Szabályozzák és életre keltik az eret a Tiszáig

Közel egymilliárd forintból fejlesztik a belvízvédelmet Nagykőröstől a Tiszáig.

M. J.

Kőrös legfontosabb vízgyűjtője, a Kőrös-ér lassacskán eldugul. Kiadós esőzések idején az alacsonyan fekvő városrészekből nem képes levezetni a vizet a Tiszába a 40 kilométeres csatorna.
Mivel a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének teljes kiépítésére egyébként is készül a városi önkormányzat, célszerű azzal együtt a Kőrös-ér medrét is karbantartani és átépíteni benne az áteresztést szabályozó létesítményeket. A pénz megvan hozzá.

A hamarosan kezdődő beruházásról Szabó Imre környezetvédelmi miniszter valamint vízügyi szakemberek tájékoztatták a sajtót a héten.
A csak részben fedett csatorna várost átszelő 1200 méteres szakaszán  föld alá kényszerítik majd a csapadékvizet. Fölötte négy hektáros zöldfelületet alakítanak ki. Azzal szépítik a városképet s egyben megszűntetik az illegális szennyvízbekötéseket, a hulladéklerakást.
A városon kívüli szakaszokon helyenként kanyargókat építenek majd azt remélve, hogy az így létrejövő áramlási holtterekbe-ahogy régen- tanyát ver a vízi élővilág. Ezért a tiszai torkolatot is úgy szabályozzák, hogy a vízi állatok bejuthassanak a folyóból a csatornába.

Végig a Tiszáig javítják a meder vízáteresztő képességét, megszűntetik a szűkületeket. Ezért a belvízvédelem érinti Kocsért, Jászkarajenőt és Tiszajenőt is. A kiemelt beruházást teljesen a Közép-Magyarországi Operatív Program finanszírozza egymilliárd forinttal. A kivitelezés a tervek szerint április elején kezdődik és várhatóan 2010. végéig tart.

Címkék#nagykőrös
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!