Közélet

2009.02.16. 18:53

Menza kontra cukorbomba

A növekvő élelmiszerárak és a gyorséttermi láz dacára a kecskeméti oktatási intézményekben egyelőre nem változott a menzások száma.

Bajáki Zsanett

Hét és tizennyolc éves kora között a gyerekek többsége hétköznap nem otthon, hanem az iskolai konyhán vagy rosszabb esetben a gyorsétkezdék valamelyikében eszik. Míg az általános iskolák diákjainak zöme, addig a középiskolásoknak már csak alig a fele ebédel menzán.

– Iskolánk 734 tanulójából 650 gyermek vesz részt a közétkeztetésben – mondta el Péter Illésné, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola élelmezés-vezetője. – Az alsósok közül mindenki nálunk ebédel, de a felsősök már választhatnak, hogy megrendelik-e a menüt vagy sem. Ez a 85 százalékos részvétel nagyjából megegyezik a korábbi évek adataival, nálunk tehát nem csökkent a menzások száma. A térítési díjat egységesen az önkormányzat határozza meg, így az utolsó áremelés tavaly áprilisban volt. Nettó 212 forint nyersanyagár jut naponta egy főre, ebből fedezzük a háromfogásos ebédet. Desszertként - a második félétől függően - valamilyen savanyúság, saláta, befőtt, gyümölcs vagy éppen sütemény kerül az asztalra.

Amint azt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgató-helyettesétől, Magyarváriné Török Évától megtudtuk, a menzások száma náluk is állandó. Idén körülbelül 450 tanulót ebédeltetnek, ami a diákok több mint 50 százalékát teszi ki. Apróbb mozgások vannak ugyan, de érdemi változás nincs a befizetők számát illetően. Minden nap kétféle menüsorból választhatnak a gyerekek, melyhez fele-fele arányban társul gyümölcs vagy sütemény.[caption id="" align="alignleft" width="300"] Sok diák veszi igénybe a menzát
[/caption]

A Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátói Szakközépiskola és Szakiskolában a következő tapasztalatokról számoltak be: – Nem jelentősen ugyan, de emelkedett a menzások száma – mondta el lapunknak Mester László igazgató. –Nagyjából 530 fő részére készítünk ebédet, de ebben szerepelnek a nálunk étkező pedagógusok, a külső megrendelők és más oktatási intézmények is, ahová kiszállítunk. A mi tanulóink 25 százaléka ebédel a konyhán, ami tíz-tizenöt diákkal több mint tavaly. A menü három fogásból áll, de egy héten háromszor vagy négyszer kétféle másodikból lehet válogatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!