Közélet

2009.02.18. 19:25

Kevesebb lett az egészségügyi potyautas

Alig két év alatt közel harmadára csökkent az az egészségügyi potyautasok száma Magyarországon.

Takács Valentina

Becslések szerint nagyjából 15 ezer olyan ember van Bács-Kiskunban, akinek jelenleg nincs rendezett jogviszonya az egészségbiztosítónál. Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtószóvívője lapunknak elmondta: ezt lényegében csak a megye lélekszámából lehet kikövetkeztetni, hiszen az ő nyilvántartásukban kizárólag azok szerepelnek, akiknek valamilyen jogcímen van biztosításuk. A kettő különbözete adja azoknak a számát, akiket a köznyelv potyautasnak titulál.

Ám ez sem ennyire egyszerű. A tb ugyanis azt nem látja, hogy miért rendezetlen valakinek a jogviszonya. Tehát azt sem tudja, hogy az illető valóban potyautas-e, vagy csak az adatközléssel akadtak gondok. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az érintett éppen munkahelyet vált - pontosabban megszűnik a jogviszonya és még nem létesített újat - akkor pedig néhány napig vagy hétig nem szerepel a nyilvántartásban.

Ugyanez a helyzet azoknál a fiataloknál, akik betöltik a 18. évüket, de még középiskolások. Esetükben a változást az iskolának kötelessége bejelenteni. Ha ez késve történik, és éppen azokban a napokban megy a fiatal orvoshoz, akkor ott „piros lámpát kaphat”. Előfordul az is, hogy a munkáltató hibásan adja meg az adatokat az adóhivatal felé (a rendszer ugyanis úgy működik, hogy az adóhivatalnál kell megtenni a bejelentést, és ők küldik tovább az egészségbiztosítónak), így adminisztrációs hiba miatt szintén előfordulhat, hogy valaki nem szerepel a nyilvántartásban. Ilyen esetekben azonban nem lehet potyautasokról beszélni, hiszen ez teljesen más, mint amikor valaki szándékosan kikerüli a járulékfizetést.

Mint kiderült, a helyzet már nem olyan tragikus, mint 2007. áprilisában volt. Akkor országosan egymillióra becsülték a potyautasok számát, mostanra ez nagyjából 300 ezer. Kezdetben nagy cégeknél is előfordult, hogy dolgozóik jogviszonya rendezetlen volt. Ám ezek a munkáltatók a teljes alkalmazotti körre kértek egyeztetést. Ezt egyébként most is megtehetik.

Jelenleg a különböző egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők két-három százalékánál fordul elő, hogy kiderül: rendezetlen az egészségbiztosításuk. Ennek azonban nincs különösebb következménye. A beteget nem küldhetik el, kötelező őt ellátni, és ugyanazokat a támogatott gyógyszereket is megkaphatja, mint bárki más.

Az egészségügyi szolgáltatónak - tehát orvosnak, kórháznak - azonban kötelessége tájékoztatni a beteget arról, hogy rendezetlen jogviszonyt jelez a számítógépes rendszer, és ilyen esetben mi a beteg teendője. Elképzelhető, hogy csak adminisztrációs hibáról van szó. Ha valaki semmilyen más módon nem tud jogviszonyt teremteni, akkor marad a havi 4500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettség, amelyet az adóhivatalnál kell intézni. Ha valaki semmilyen formában nem rendezi a helyzetét, az ellen az APEH járulékfizetéssel kapcsolatos vizsgálatot indíthat.

Molnár Barbara lapunknak elmondta azt is, hogy ugyanakkor az egészségbiztosító nem vizsgálhatja, hogy a jogviszony mögött van-e tényleges járulékfizetés, mert az az adóhivatal felé történik. A hatályos jogszabályok alapján mindenki jogosult a tb által finanszírozott ellátásokra. Ezek igénybevételének elengedhetetlen feltétele, hogy mindenki esetében tisztázott legyen: milyen jogviszony (munkavállaló, nyugdíjas, kiskorú, stb.) alapján van jogosultsága.

Ezek is érdekelhetik