Közélet

2009.02.17. 18:39

Keresik Bács-Kiskun új főállatorvosát - furcsa feltételekkel

Nem feltétlenül kell állatorvosi diplomával rendelkeznie annak, aki Bács-Kiskun megye főállatorvosi székére pályázik. A kiírás szemlátomást kicsit ferdére sikeredett.

Takács Valentina

Új megyei főállatorvos kerestetik Bács-Kiskunban. A pályázati kiírással a kozigallas.gov.hu honlapon találkoztunk. Ezt követőn megtudtuk: dr. Molnár Zoltán az utóbbi két évben egy személyben a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója, és azon belül az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság igazgatója is, azaz a megyei főállatorvos. A jövőben azonban csak előbbi pozícióját tartja meg, ezért kell új főállatorvos Bács-Kiskunban.

A pályázati kiírásban két furcsaságra bukkantunk. Ezek egyike, hogy a leendő főállatorvosnál nem feltétel az állatorvosi diploma, mindössze előnyt jelent. Ez ügyben dr. Bognár Lajost, a pályázatot kiíró központi, azaz budapesti Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer-biztonsági elnökhelyettesét kérdeztük. Ő elmondta: ma már vannak olyan diplomák, melyek megfelelnek egy ilyen pozícióban, ennek ellenére szinte biztos, hogy állatorvos végzettségű lesz az új főállatorvos. Eredetileg szándék volt, hogy a feltételek között szerepeljen ez a végzettség, de onnan végül kimaradt.

Felvetődik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a pályázók között egy állatorvos sem lesz. Emiatt ugyanis – ilyen kiírás mellett – nem lehet érvénytelenné nyilvánítani a pályázatot. Az elnökhelyettes erre úgy reagált, hogy tudomása szerint akkor sem kötelező nyertest hirdetni, hiába lesz olyan jelentkező, aki teljesíti a kiírásban szereplő elvárásokat.
A másik furcsaság, hogy a feltételek között ugyanakkor szerepel az angol, német vagy francia középfokú nyelvvizsga. Ez önmagában szinte természetes, egy ilyen pozícióban a nyelvtudás elvárható, de: egyrészt a többi igazgató számára ez nem kötelező, ami valamiféle diszkriminációt jelent, másrészt a középfokú vizsga ilyen esetben gyakorlatilag értelmetlen, mert szakmai nyelvismeretet nem ad. Úgy tudjuk: ez a szempont eredetileg csak az előnyök között szerepelt, mégis a feltételek közé került. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy ki lesz majd az új Bács-Kiskun megyei főállatorvos.

Ezek is érdekelhetik