Közélet

2009.02.20. 15:16

Elbeszéltek egymás mellett

Az árvízvédelemről és nem a zajról meg a porról kellett volna beszélni, állítja a Sugó-partra tervezett Intersparról zajló vitát követően a döntésre jogosult hatóság szakembere.

Géczy Zsolt

- Minden bizonnyal megkapja az engedélyt a beruházó a környezetvédelmi felügyelőségtől. Ám arról egyelőre nem tudok nyilatkozni, hogy ez esetben megfellebbezzük a döntés vagy sem - válaszolta kérdésünkre tegnap Pethő Attila, a bajai városvédő egyesület elnöke.

Amint arról szerdán beszámolt a Petőfi Népe, közmeghallgatást tartottak a városházán a Sugovica partra, a lakótelep mellé tervezett Interspar építése kapcsán. De nem csak a városvédők, hanem a közvetlenül érintett újvárosi lakosok mereven elzárkóztak a kompromisszumoktól, szerintük ott nincs helye bevásárló központnak.

- A fő gond a helyszín, hiszen ez a terület pihenőövezet lenne. Baja lakosságának 20-25 százaléka él a lakótelepen, az ő életük, egészségük a legfontosabb. Szerintem egy ilyen nagyáruházat a település szélén kell felépíteni, nem ott, ahol a legtöbb ember él. Hihetetlen, hogy egy kisváros természetes vízpartján olyan zajszint engedélyezett, mint a budapesti Hungária körúton. A Bajcsy-Zsilinszky úton óriási lesz a forgalom az Interspar, Lidl, Tesco hármas miatt. Az újvárosi lakótelepen élők számára a beruházás összehasonlíthatatlanul nagyobb hátrányokat hoz, mint előnyöket - mondta el a Kodály utcában lakó dr. Ivó Mária.

A tervező viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogerős rendezési terv is a bevásárló központ építését írja elő erre a területre. - Szigorú szabályok írják elő, hogy milyen zöldfelületek, mekkora fák kerülhetnek ide. De az Interspar egyébként is igényes a környezetére. Minden előírást betartunk és igyekszünk a környezet javára megvalósítani a kapott feladatot - tudtuk meg Gergely Gábor tervezőtől.

- Nem sokra jutottunk, összegzett a levezetéssel megbízott Fűz István. A döntésre jogosult Alsó-Tisza- vidéki környezetvédelmi felügyelőség szakembere sajnálattal állapította meg, hogy nem azokról a témákról esett szó, segítette volna a határozathozatalt. - Mi most azokat a részeket igyekeztünk átdolgozni, melyeket elmarasztalt főfelügyelőség határozata. De a sokat emlegetett zaj- és levegővédelem nem tartozik ezek közé. Kár volt újra ezekről beszélni. Eljárásjogi szempontból volt kifogások, valamint az árvízvédelem okán. Utóbbi kidolgozására a bajai vízügyet kértük szakértőként, s ők megfelelőnek minősítették a tervezők munkáját. Ám erről most kevés szó esett - derült ki a levezető szavaiból.

Rab Ferenc, az Alsó-Duna- völgyi vízügyi igazgatóság munkatársa megerősítette az információt. - Valóban megfelel minden előírásnak a terv. Sőt, még növeli is a terület feltöltésével a védtöltés állékonyságát a beruházó - tette hozzá a bajai vízügy szakembere.

Számos fejlesztést vállalt a beruházó az egyezség érdekében

Az önkormányzat már korábban megegyezett a Magnum Hungária Kft.-vel. A tervtanács által is elfogadott dokumentum alapján mérséklődik az áruház doboz jellege. Mintegy 300 parkolót helyeznek el az épület alatt, könnyebb lesz kijutni a partra és nagyobb, gondozott zöldfelület lesz. Átvállalta a cég a korábbi iparterület kármentesítését az önkormányzattól, továbbá a városi közlekedés javítását célzó hatástanulmány elkészítéséhez 6 millió forinttal járul hozzá, megfelezve a költségeket. A Bajcsy-Zsilinszky út forgalmi túlterhelése kiküszöbölése érdekében szélesíti az utat, valamint 28 újabb parkolót épít, segítve a növekvő forgalom okozta gondok enyhítését. A beruházó azt is vállalta, hogy az áruház fűtését a távhőműre kötve biztosítja. Megépíti a strandröplabda pályákat, a kiszolgáló létesítményeket és támogatja a férfi kosárlabda sportot.

Címkék#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!