Közélet

2009.02.16. 09:56

Babaúszás a megye négy pontján

A babasport során kiépülő feltétel nélküli bizalom egy életre elmélyítheti a szülő-gyermek kapcsolatot is.

Bajáki Zsanett

A megyében négy településen népesítik be rendszeresen a medencéket kisbabás szülők. Az apróságokat egyéni adottságaiknak megfelelő intenzitással és módszerekkel szoktatják a vízhez. Azt mondják, nemcsak fizikailag előnyös, hanem érzelmi téren is utolérhetetlen hatása van a babaúszásnak. Kecskeméten négy éve működik baba-úszótanfolyam.

Hét hónapos korukig ösztönszerűen elzárják légzőnyílásaikat

– Akár három hónapos kortól neki lehet vágni ennek a kalandnak – mondja Vancskó Cecília, aki tizennégy éve dolgozik oktatóként Bács-Kiskunban. – Kezdésként mindössze egy gyermekorvosi vizsgálatra van szükség, ami igazolja, hogy a baba nem szenved semmilyen krónikus tüdő- vagy szív- és érrendszeri betegségben. Kiindulópontunk, hogy az újszülött csecsemőkben még él az úgynevezett búvárreflex, melynek köszönhetően nagyjából hét hónapos korukig ösztönszerűen elzárják légzőnyílásaikat, ha az arcukra víz kerül.
Bemelegítésként egy kis tornával átmozgatják a babákat, majd – szoktatásként – vízzel locsolgatják őket. Ezt követően gyakorolják a függőleges merülést, mely a vízből való kiút megtalálása és megtanulása miatt fontos.

Nincs fertőzésveszély

Vancskó Cecília jelenleg is több mint száz aprósággal foglalkozik, akik „koruknál, tudásszintjüknél és hangulatváltozásaiknál fogva mind-mind egyéni törődést igényelnek.”
Harmincfokos vízben lubickolnak a kicsik. A szülők gyakran aggódnak a fertőzésveszély miatt, ezért féltik medencébe engedni gyermekeiket. A babák „úszómestere” határozottan állítja, hogy a csecsemők immunrendszere három hónapos korukra elég fejlett ahhoz, hogy ellássa a szükséges védőfunkciókat, ráadásul már a kötelező oltások egy részén is túl vannak. – Három gyermekem van, és közülük ketten ilyen tanfolyamon tanultak meg úszni. Jó hatással van a szervezet ellenálló képességére, megelőzhetőek a tartáshibák, nő a tüdő kapacitása.

Nemcsak anyukák, de apukák is feltűnnek a babaúszáson. Az oktató megfogalmazása szerint: így ők is átélhetik a bizalom és a szeretet kötelékének megerősödését.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A bizalom és a szeretet kötelékének megerősödése
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!