Közélet

2009.02.11. 19:10

Adományok egy bajba jutott családnak

Van, aki pénzadománnyal, mások munkájukkal próbálnak segíteni annak a családnak, akinek 17 éves fiát megölte egy elszabadult lendkerék szombaton.

Rákász Judit

A tragikus balesetben megsérült a családfő is: kezét bravúros műtéttel varrták vissza a megyei kórház sebészei. A példa nélküli összefogás nem véletlen. A Kecskemét környéki tanyán élő családot szorgalmas, becsületes embereknek ismerik. Olyanoknak, akikhez bármikor fordulhattak, ha segítségre volt szükség.

– Náluk önzetlenebb emberekkel még nem találkoztam –  meséli a gyűjtést elindító szomszédjuk. Aki kérte: ne írjuk le nevét. Nem szeretné, ha a család úgy érezné, bármivel is tartozik neki. – Nem tudtam úgy átvinni egy tányér süteményt, hogy az anyuka ne állt volna neki azonnal, hogy süssön valamit viszonzásképpen. Pedig anélkül is rengeteg segítséget kaptam tőlük. Kezdő lovasként szinte mindenre a családfő tanított meg. De azt soha nem tartották számon, amit ők adtak másoknak. Nem tudom, hogyan lesznek képesek talpra állni: a gyász és a tehetetlenség egy olyan dolgos embernek, mint ő, hihetetlen gyötrelem.


A tragikus baleset óta a szomszédok – amiben tudnak – segítenek. – Nagyon nehéz helyzetben van a család – mondja a szomszéd fiatalember. – Az életben maradásért küzdenek. Becsületes munkával, állattartásból élnek. Egy liter tejért 48 forintot kapnak. Ebből csak úgy lehet megélni, ha éjszakába nyúlóan dolgoznak, és saját kezükkel törik a kukoricát, mert az erejük az egyetlen, ami még ingyen van. Többen is felajánlottuk a segítségünket, de ez édeskevés. Hiszen a család a motorját, a két férfit veszítette el. Az asszony egyedül képtelen lesz ellátni a hat tehenet és Csinost, a 11 éves lovat meg az aprójószágot.

Márk nem volt átlagos kamasz fiú: nyáron nem ment nyaralni, inkább a tanyán segített a szüleinek. S most az édesanya magára maradt kisebbik fiával, az ötéves Szabolccsal. A férje még hetekig kórházban lesz, a műtét utáni rehabilitáció legalább egy évig tart. Nem tudni, mennyire veti vissza gyógyulását a gyász.

– Az anya jajkiáltása ma is a fülemben cseng – emlékezik vissza a tragikus balesetre a szomszéd –, ahogy elvesztett fiát siratta, férje életéért imádkozott. Most már csak befelé sír. Az ötéves kicsi előtt nem hagyhatja el magát. Őt fel kell nevelnie.
A gyűjtés felhívása kedden került fel néhány internetes oldalra. Egyetlen nap alatt 500 ezer forint gyűlt össze.
– Nem kérünk erőn felüli segítséget. Csupán annyi adományt, amennyi enyhíthet a napi gondokon, reményt adhat a továbblépéshez. A Kecskeméti Református Egyházközségtől kaptunk segítséget ahhoz, hogy hivatalossá tehessük az adománygyűjtést. Ők biztosítottak egy elkülönített számlaszámot. Minden segítség számít, a legkisebbért is hálásak vagyunk. 

Az adományokat a következÕ számlaszámra lehet elküldeni: UNICREDIT

Kecskemét A Kecskeméti Református Egyházközség elkülönített számlaszáma: 10915008-00000009-23600035

Kecskemét A Kecskeméti Református Egyházközség elkülönített számlaszáma: 10915008-00000009-23600035 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!