Közélet

2009.02.07. 12:35

A tollfosztásra is van paragrafus

Egy svéd tévéstábnak felvétele nyomán a magyarországi (véres) libatolltépéstől hangos az európai sajtó. Kíváncsiak voltunk, milyen szabályok vannak a tollfosztásra hazánkban (hiszen nyilván vannak), és mit tapasztal a hatóság Bács-Kiskunban, midőn ezek betartását ellenőrzi.

Kósa György

Az 1998-as állatvédelmi törvény határozza meg, hogy mi minősül állatkínzásnak, s ebben szerepel az a kitétel is, hogy „az érett libatoll házilagos vagy engedélyezett technológia szerinti tépése” nem az – tudtuk meg dr. Lehotay Árpádtól, a Bács-Kiskun megyei MGSZH állategészségügyi igazgatóságának helyettes vezetőjétől. Van továbbá egy 1999-es agárminisztériumi rendelet, aminek ötös számú melléklete aprólékosan leírja a tollfosztás, azaz az érett libatoll kíméletes, fájdalommentes, szakszerű eltávolításának szabályait. Egyebek közt azt, hogy akkor lehet tépni, amikor az állatok biológiai ritmusuknak megfelelően egyébként is vedlenek (vagyis szinte minimális húzásra a kézben marad a toll), száraz idő van, s a napi átlaghőmérséklet legalább 15 fok. Leírja a rendelet azt is, hogy tépés után az állatoknak védett, meleg helyen kell lenniük, hogy elegendő tollnak kell maradni rajtuk, hogy előtte két hétig, s utána egy hétig megemelt mennyiségű takarmányt kell kapniuk. Természetesen magát a műveletet is szabályozza a minisztériumi verdikt. Például, hogy a tollat fekvési irányba kell kihúzni, hogy a szárny- és faroktollak nem téphetők ki (vagyis csak a liba melléről, oldaláról és hátáról szedhető toll), aztán, hogy a tolltépő kezének száraznak kell lennie, hogy tiszta ruhát kell viselnie, és így tovább.

Az állatvédelmi feladatkörrel is felruházott hatóság természetesen rendszeresen ellenőrzi is a libatartókat, hogy mindezt betartják-e. Egy központilag összeállított, ellenőrző kérdéseket tartalmazó listát töltenek ki az alapján, amit a helyszínen tapasztalnak. Amennyiben visszásságot rögzítenek, az állatvédelmi bírság ötezertől százötvenezer forintig terjedhet. Minősített esetben állatkínzásért két-három év börtön is adható a Büntető törvénykönyv szerint. Amit egyébként a svédek riportjában látni lehetett, az Lehotay Árpád szerint nem védhető: abszolút kihágásnak számít. Bács-Kiskunban amúgy egyre kevesebben foglalkoznak víziszárnyastartással és így tollfosztással is, ám hosszú-hosszú ideje, így 2008-ban sem találtak sehol semmilyen szabálytalanságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!