Közélet

2009.02.09. 19:35

A felvágás a friss jogsival rosszul is végződhet

Finomabb kormánymozdulatokat, óvatosabb pedálkezelést és figyelmesebb vezetői magatartást kell elsajátítaniuk a téli tanulóvezetőknek.

Bajáki Zsanett

Nem csak tévhit, hogy a télen szerzett jogosítvány mögött komolyabb vezetői tudás rejlik. A középiskolások pedig ilyenkor is bártan vágnak bele a képzésekbe.
– Elsősorban a megváltozott tapadási tényezők jelentik a nehézséget – avatta be lapunkat Süveges Sándor, a kecskeméti Süveges Autósiskola vezetője.

– A téli körülmények elősegítik, hogy a tanuló fokozott technikai tudást sajátítson el. Finomabb kormánymozdulatok, óvatosabb pedálkezelés és figyelmesebb vezetői magatartás kell ahhoz, hogy ilyen időjárásban is biztonságosan navigáljuk autónkat. A gyorsan változó hőmérséklet sokszor becsapós lehet a vezetők számára. Előfordul, hogy a nappali felmelegedés során megolvad a hó és a jég, így nagyobb sebességgel lehet haladni. Néhány óra alatt azonban újra csökken a hőmérséklet, az útburkolat lefagy, ez pedig fokozottan csúszás- és balesetveszélyes.

Évente közel ezren vesznek részt képzéseinkben, és tanulóink többsége középiskolás. Manapság az emberek nagy része gimnáziumi tanulmányaival egy időben szerzi meg jogosítványát. Később már csak nagyon kivételes esetben: családi vagy munkahelyi szükségletek miatt jönnek el iskolánkba.


Ne egyedül!

Egyre többen vannak, akik régen szerzett vezetői tapasztalataikat szeretnék felfrissíteni. Számukra tanácsos, hogy ne otthon, egyedül kezdjenek neki az egykor tanultak felelevenítésének, hanem forduljanak szakemberhez. Az autósiskolák kínálatában ma már szerepelnek olyan felzárkóztató órák, ahol teljesen az alapoktól kezdve lehet ismét elsajátítani a jármÛvezetést.A statisztikák szerint azonban a közúti balesetek tíz százalékát 17– 20 év közötti fiatalok okozzák.
Magyarországon – a környező országokhoz képest – egy évvel alacsonyabb a jogosítvány megszerzésének korhatára. 
Már 16 és fél évesen be lehet iratkozni az elméleti képzésre, és 17 évesen bárki megkaphatja a vezetői engedélyét. A tapasztalatok szerint a tanulási folyamatok alatt felelősségteljes vezetői magatartást tanúsítanak a fiatalok is. A bajok inkább akkor jelentkeznek, amikor a friss vezetői engedéllyel környezete előtt akar felvágni a diák. A baráti kirándulások és a hétvégi bulizások pedig könnyen szabálysértésre csábítják a gyerekeket. A baleseti statisztikák javítására egyre több alternatíva merült fel.
– Mi különböző KRESZ-tanfolyamokat és vezetéstechnikai tréningeket indítunk, melyek mindenki számára ingyenesen igénybe vehetőek. Főleg a középiskolások között népszerűek ezek – még olyanok is járnak, akik már rendelkeznek jogosítvánnyal, hiszen a jó vezetés titka a rendszeres szinten tartás és a gyakorlás – mondta Süveges Sándor.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Télen többet lehet tanulni
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!