Közélet

2009.01.09. 10:48

Vízcsere a medencékben

Reggeltől estig dolgoztak a Hírös Sport Nonprofit Kft. műszaki és fürdőüzemeltetési munkatársai ezen a héten a kecskeméti fedett uszodában. A létesítmény holnap (szombat) reggel hat órától ismét látogatható.

G. S.

Mindkét belső medence vizét lecserélték, elvégezték az aktuális karbantartásokat, nagytakarítást tartottak és minden zugot fertőtlenítettek. Mindez közel nyolcmillió forintba került. A fürdőtörvény előírásai szerint évente kétszer a legmodernebb technológiával üzemelő medencék vizét is frissíteni kell. A kecskeméti fedett uszoda nagymedencéjének és tanmedencéjének szűrt-forgatott vizét az elmúlt napokban cserélték le. Az uszoda öt napig volt zárva.
- A nagymedence vizét a vasárnap esti zárást követően kezdtük leengedni - lapozza a karbantartási ütemtervet Nagy József, az uszoda fürdővezetője. - Tizenhárom sérült vagy hiányzó csempéjét pótoltunk és kijavítottuk a fugákat. Teljes körű takarítást, vízkőmentesítést és fertőtlenítést végeztünk az uszoda egész területén. Ma a szabadtéri medencék kerülnek sorra.[caption id="" align="alignleft" width="345"] Minden medencét kitakarítottak, vízkőmentesítettek és fertőtlenítettek.
[/caption]


Az üzemszünet idején lehetőség volt a vendégek által folyamatosan használt és a látogatók elől lezárt területek ellenőrzésére is. Átvizsgálták a medencék üzemelése közben víz alatt lévő szerkezeti egységeket. A meghibásodott szelepeket, tolózárakat, szűrőket kicserélték.
- A 2200 köbméteres nagymedence feltöltése korábban másfél napig tartott, az új fűtőrendszernek köszönhetően most 14 óra alatt megtörtént. Két és félmillió forintba került. Az ehhez használt városi ivóvizet előtte azonban fel kell melegíteni 26,5 fokra. Az összes betervezett munkával végeztünk, holnap (szombat) reggel 6 órától ismét várjuk a vendégeinket - mondja a fürdővezető.

 

Fedett uszoda látogatói száma - bruttó árbevétel

2006: 203.889 fő / 56.726.101 forint

2007: 197.603 fő / 61.324.121 forint

2008 nov. 30-ig: 169.378 fő / 58.028.749 forint

Forrás: Hírös Sport Kft.

- Szilveszter napján telt házunk volt, minden öltözőszekrényt kiadtunk. Három év óta azonban folyamatosan csökken a látogatottságunk - lapozza a jegyeladási statisztikát Jánosi István, a Hírös Sport Kft. ügyvezetője. - A hatalmas veszteségeinket már középtávon sem lehet finanszírozni. Kényszerhelyzetbe kerültünk, az uszodát mindenképp le kell váltani. Az új vizes komplexum építésére kiírt pályázatra jövő héten kedden kapjuk meg a kivitelező ajánlatát. A szerződéstervezetet a következő képviselő-testületi ülésen tárgyalják majd, a szerződést valószínűleg február elején kötjük meg. A kivitelezési tervek elkészítésére és a szükséges engedélyek beszerzésére fél évet számolunk, az építkezés csak ez után kezdődhet. Az új uszoda és a mellette felépülő fedett élményfürdő átadását két év múlva tartjuk. Addigra a jelenlegi válság valószínűleg elmúlik, ismét növekedési pályára áll majd a gazdaság. Üzemeltetését húsz-harminc évre tervezzük, minden olyan beruházást meg fogunk valósítani, amit eredetileg elképzeltünk.

Negyven éve Közép-Európa legmodernebb uszodája volt

Átadásakor a kecskeméti fedett uszoda Közép-Európa legmodernebb vizes sportlétesítménye volt. Akkor még fillérekbe került az energia és a víz. Azóta eltelt negyven év, a gépészeti berendezései elavultak. Évente háromszáz millió forint az üzemeltetési költsége. A jegybevételek ennek az összegnek csak az ötödét fedezik, a többit az önkormányzat állja.


2007: 197.603 fő / 61.324.121 forint

2008 nov. 30-ig: 169.378 fő / 58.028.749 forint

Forrás: Hírös Sport Kft.

Negyven éve Közép-Európa legmodernebb uszodája volt Átadásakor a kecskeméti fedett uszoda Közép-Európa legmodernebb vizes sportlétesítménye volt. Akkor még fillérekbe került az energia és a víz. Azóta eltelt negyven év, a gépészeti berendezései elavultak. Évente háromszáz millió forint az üzemeltetési költsége. A jegybevételek ennek az összegnek csak az ötödét fedezik, a többit az önkormányzat állja.

Minden medencét kitakarítottak, vízkőmentesítettek és fertőtlenítettek. -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!