Közélet

2009.01.06. 09:46

Égből érkezik a segítség - Részletek a légibázisról

Az ország legmodernebb, az Európai elvárásoknak maximálisan megfelelő mentőhelikopter bázisát avattak tegnap Szentesen.

N. N. M.

A három megyét ellátó – Csongrád, Békés, Bács-Kiskun - Dél-Alföld mentőhelikopter bázisával immár 80-85 százalékos lett Magyarország légi-mentőkkel való lefedettsége. Eddig hat légimentő bázis üzemelt Magyarországon: Budaörsön, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Sármelléken, és Balatonfüreden.

Emlékezetes vita volt, és a Dél-Alföldi régió valamennyi települését érintette, hogy hol legyen a hetedik állomás. Felmerült Szeged neve, majd ideiglenesen Jakabszállásé, végül néhány hónapig Szolnokon voltak elhelyezve a térség légimentői. Az ideális – mondják a szakemberek – Szentes, aminek építéséhez a szaktárca 60 millió forintot biztosított, a város 15 millió forintot és a területet adta, valamint hozzájárultak a beruházáshoz a környező települések is.
        
- A most felépült a Dél-Alföldi mentőhelikopter bázissal 80-85 százalékos lett Magyarország légi-mentőkkel való lefedettsége, azaz a helikopterek 15 percen belül elérik a helyszínt – mondta a tegnapi avatáson tudósítónknak Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht ügyvezető igazgatója. - Az ország elméletileg teljes „légimentős” lefedettsége akkor valósul meg, ha elkészül a pápai és a szekszárdi mentőhelikopter bázis is. Erre várhatóan idén, vagy legkésőbb 2010-ben kerülhet sor.
        
A négy fős, általában öt napos folyamatos munkarendben egymást váltó mentőcsapatok Szentesen egész évben szolgálatot teljesítenek. A csapat mentőorvosból, mentő-szakápolóból, pilótából, és repülőgép-technikusból áll. Amikor nincs bevetés, a francia Ecureuil AS 350-es helikopter 225 négyzetméteres fűthető hangárban áll, a személyzet pedig pihenő szobákban tölti az időt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!