Közélet

2008.11.19. 13:16

A cigarettafüst azt is megölheti, aki soha nem gyújtott rá

Magyarországon a dohányosok több mint négyszáz milliárd forintot költenek szenvedélyükre. A társadalom a betegségeikre sokkal többet.

T.V. - B. Zs./Baon.hu

Ma van a dohányfüstmentes világnap. Azért jegyezték be a világnapok sorába, hogy felhívják a dohányzók figyelmét: egészségükre és másokéra is ártalmas a szenvedélyük. A világnap célja az is, hogy ráébressze a társadalmat, a dohányzás okozta betegségek gyógyítása jóval nagyobb összeget emészt fel, mint amekkora az állam a dohányforgalmazás révén szert tesz.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Nyomd el! Magadban is...
[/caption]A füstmentes napon nem árt elmondani azt sem, hogy a dohányzás rendkívül erős függőséget alakít ki, így nem várható el a bagósoktól, hogy segítség nélkül szabaduljanak meg szenvedélyüktől. Nem véletlen, hogy minden három dohányosból kettő szívesen felhagyna a füstöléssel, de magától nem megy neki. Orvosi segítséggel több az esély a leszokásra.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik!


Magyarországon mintegy hárommillió ember cigarettázik. Ők négyszázmilliárd forintot költenek szenvedélyükre.
Ebben az összegben nincsenek benne a csempészett cigarettáért kiadott milliárdok.Minden hatodik magyar dohányzás okozta megbetegedésekbe hal bele, világelsők között vagyunk a tüdő- és gégerák tekintetében. A passzív dohányosok is súlyos veszélynek vannak kitéve, mások káros szenvedélye lehet a vesztük. Több ezer ember hal meg emiatt kialakult betegségekben.

Leszokni nem lehet elég korán, rászokni viszont nem lehet elég későn.

[caption id="" align="aligncenter" width="250"] Alsónadrásban nem fotózd azt, aki kamerával a kezében fagyit nyal és felhívja az ismerősét, miközben rágyújt egy újabb szálra...
[/caption]Magyarországon a dohányosok több mint négyszáz milliárd forintot költenek szenvedélyükre. A társadalom a betegségeikre sokkal többet.

Aki mér leszokott

Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke:
– Leszokásom története „legendává” vált. Egyesületünkkel éppen Rodostón voltunk, ahol Mikes Kelemes szülőházának felújítási munkálatait ellenőriztük. Hazafelé, Belgrádban én fogtam magam és kidobtam a cigimet, majd közöltem barátaimmal, hogy legközelebb csak akkor gyújtok rá, ha az épület renoválását lezártuk. Környezetem kétkedése segített legyőzni az első – talán legnehezebb – hónapot, hiszen mindenáron be akartam bizonyítani nekik is és önmagamnak, hogy képes vagyok bagó nélkül élni. Hatalmas önerő kellett hozzá, de megérte, mert az első év után sokkal könnyebben lélegeztem, és olyan illatokat éreztem újra, melyeket már régen elfeledtem. Öt év alatt eljutottam oda, hogy egyáltalán nem kívánom a cigit. A dohányosokkal szemben a mai napig toleráns vagyok, hiszen tudom milyen kínt és bűntudatot jelent ezzel a betegséggel együtt élni. Maximálisan támogatom az ilyen jellegű kezdeményezéseket. Úgy gondolom sokkal nagyobb eredményt lehet elérni felvilágosítással és meggyőzéssel, mint a dobozokra ragasztott félelemkeltő matricákkal, vagy az árak radikális növelésével.

Aki nem szokott még le [caption id="" align="alignright" width="433"] A tiltott dolog mindig édesebb???
[/caption]

orváth László, a Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének titkára:
– Sajnos közel harminc éve élek együtt ezzel a káros szenvedélyemmel, de azt saját, józan eszemmel is belátom, hogy hamarosan változtatnom kell. Úgy vélem, elsősorban elhatározás kérdése az egész, noha ma már számtalan segédeszköz áll a betegek rendelkezésére. Én egy ismerősön példáját tartom követendőnek, aki önerőből, azonnali elhatározással tette le a cigarettát, majd valahányszor rátört a kényszer, hogy elszívjon egy szálat, mindig csak ennyit mondott magában: "Most nem gyújtok rá". Így telt el az első óra, majd az első nap és végül, hónapok múlva azon kapta magát, hogy leszokott. Mindenképp fell kell hívni a figyelmet ennek a legális drognak a veszélyeire, különösen a fiatalkorúak körében, akik a baráti társaság kedvéért sok értelmetlen vagy egészségtelen dologba belemennek. Ugyanakkor az állam jóval kevesebb pénzt fordít megelőző kampányokra vagy tájékoztatásra, mint amennyi ezeknek a termékeknek a megadóztatásából befolyik.

 

Magyarországon az 1970 és 1999 közötti időszakban mintegy 800 ezer halálozás a dohányzás miatt következett be, azaz az utóbbi három évtizedben dohányzás okozta minden ötödik ember halálát.

Brüsszelbe szerdán tartotta az Európai Dohánytermelők Szövetsége (Unitab) a dohánytermelők érdekeinek érvényesítésére szervezett tüntetését.

Magyarországról – mint azt Eislei József, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének főtitkára elmondta – két különgéppel érkeztek a dohánytermelők; az egyik Debrecenből, a másik Budapestről indult. Nyomd el! Magadban is... Alsónadrásban nem fotózd azt, aki kamerával a kezében fagyit nyal és felhívja az ismerősét, miközben rágyújt egy újabb szálra... A tiltott dolog mindig édesebb??? -->

Ezek is érdekelhetik