Közélet

2008.10.03. 08:52

Intézmények fűtés nélkül Kecskeméten

A múlt heti hidegek után ismét átmeneti lehűlést jósolnak a meteorológusok. Kecskemét több intézményében azonban nem lehet még befűteni.

B. Zs.

– Október végéig befejezi a Caminus Zrt. a kazánházak korszerűsítését - tájékoztatta lapunkat Nagypál Sándor, a polgármesteri hivatal városstratégiai irodájának vezetője. Az előkészítő munkálatok hónapokkal korábban kezdődtek el, arra azonban senki sem számított, hogy szeptember közepén az indián nyár helyett a borongós ősz köszönt be. Ötvenöt intézményben - iskolákban, óvodákban, rendelőkben és a városházán - korszerűsítik a fűtést. Így mindenhol  kicserélik a kazánokat, több helyen a fűtőtesteket, és minden radiátorra felszerelik a termosztatikus szabályozókat.

A  beruházás 1 milliárd 248 millió forintba kerül, ám ennek  a költségeit a fűtés-megtakarításból lehet jelentős részben fedezni. Az  irodavezető elmondta, hogy az önkormányzat a központi közbeszerzésen kiválasztott Szemünk Fénye iskolavilágítási és fűtéskorszerűsítési programhoz csatlakozott. A város tizenöt évig bérli a társaságtól a beépített  berendezéseket, melyek az említett időszak végén az önkormányzat tulajdonába  kerülnek.

– Ott ahol szükséges volt, a radiátorokat kicseréltük, a kazánházak több mint a felét már felújítottuk. Ha kell, akkor a  hétvégén is dolgoznak a munkatársaink - mondta lapunknak Horváth József, a Caminus Zrt. projekt igazgatója. Tapasztalata szerint a régi fűtőberendezések éves átlagos hatásfoka legfeljebb 70 százalékos lehetett. A beépített új  kazánok egy része olyan kondenzációs technológiával készült, melyek 30 százalékkal kevesebb gázt fogyasztanak, ugyanolyan teljesítmény mellett.   

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!