Közélet

2008.10.24. 11:16

A hősök emléke előtt tisztelegtek Kalocsán is

Két megemlékezést tartottak tegnap (csütörtökön) Kalocsán a forradalom és a szabadságharc évfordulóján.

K. T.

– Csoda történt 56-ban, egy ország akart emelt fővel élni és dolgozni. A fiatalság forradalma volt, ők akartak gátat vetni a diktatúrának, ki akarták vezetni hazánkat a kommunizmus zsákutcájából - fogalmazott a városi ünnepségen Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a közművelődési intézmények igazgatója.

A szabadulás kútjánál, a börtön sarkán, több százan gyűltek össze az önkormányzat által szervezett megemlékezésre. A szónok beszédében felidézte a forradalom történéseit, majd a boldog kábulatot követő moszkvai döntést, annak következményeit és azt, hogy a nyugat a szuezi válsággal volt elfoglalva. - Az ellenállás hősies volt, de hosszú távon esélytelen. Nem akartak hősök lenni, de tették, amit kellett, így lettek egycsapásra tettrekész hazafiak, akiket életüktől, szabadságuktól fosztottak meg - mondta az igazgatónő. Beszéde után egyházak, pártok, koszorúztak az emlékműnél.

Külön megemlékezést is tartott az Összefogás Kalocsáért Egyesület. A városi önkormányzatban képviselőkkel rendelkező szervezet a katolikus intézménybe hirdetett meg zenés műsort, majd azt követően koraeste a résztvevők fáklyákkal volnultak az 56-os Emlékparkba, ahol elhelyezték az emlékezés virágait.

Címkék#kalocsa
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!