Közélet

2008.08.23. 19:56

Meggyilkolt fiúra emlékeztek Kecskeméten - Képgalériával

Atrocitás nélkül zajlott le Kecskeméten a 15 éve, bűncselekmény áldozataként elhunyt 16 éves Kiss Norbertre emlékező demonstráció.

Noszlopy

A Magyar Önvédelmi Mozgalom által rendezett eseményen mintegy 50-60 érdeklődő vett részt, a felszólaló politikai mozgalmak képviselői pedig a cigányok, a pártok, és a rendszerváltást követő kormányok ellen mondtak uszító hangú beszédet. A 15 évvel ezelőtti bűncselekményt a Nemzeti Akarat Platform nevű mozgalom szónoka „fajtajelleges bűnözők által” elkövetett gyilkosságnak mondta. Majd felszólította a résztvevőket, hogy mától tartózkodjanak a cigány jövevényszavak – mint például a lóvé, a pia, a kaja, a séró – használatától.
          
A több mint egy órás, a kecskeméti Városi mozi parkolójában elhangzott, kihangosított beszédek elhangzását követően a résztvevők a Rákóczi útnak arra a részére vonultak, ahol 15 éve megölték Kiss Norbertet. Gyertyákat gyújtva emlékeztek az áldozatra. Meglepetésre ekkor már a demonstrációt távolról mintegy 30-40 roma figyelte, ám a két csoportot a nagy létszámú, Bács-Kiskun megyei rendőri erő sikeresen távol tartotta egymástól. Mint tudósítónk megtudta: a roma „érdeklődőket” a Kecskeméti Cigány Önkormányzat szervezte, és megjelent a csoportban az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. A Magyar Önvédelmi Mozgalom demonstrálóinak távozását követően a romák is gyertyákat gyújtottak a 15 évvel ezelőtti gyilkosság helyszínén.

Mi történt azon a napon?

A 15 évvel ezelőtti bűncselekményt megelőző összetűzést – amelyben életét vesztette a 16 éves kecskeméti fiú - a korabeli, jogerős ítélet szerint a későbbi sértett provokálta ki. A Legfelsőbb Bíróság 1995. január 26-án, a jogerős ítélet kihirdetésekor szó szerint így fogalmazott: „a sértett tettlegességben megnyilvánuló provokatív magatartása alappal váltott ki komoly felindulást a vádlottakban. Akik kezdetben el kívánták kerülni az összetűzést.”
       
A bíróság ítélete szerint a kamasz, ahogy az úttesten felé tartó vádlottakat észrevette, fajgyűlölő kijelentéseket kiabált feléjük. Erre szólt vissza az egyik vádlott. Norbert bokszállást vett fel, ugrált, majd a lábát magasba lendítve, az egyik vádlott szájából kirúgta a cigarettát. Mire a kezébe került karóval ütötte meg az egyik vádlott úgy, hogy életét vesztette. Másodfokon emiatt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét – melyben a három vádlott 7 évi, 2 év és hat hónapi, valamint 10 hónapi szabadságvesztést kapott - jelentősen enyhítette a Legfelsőbb Bíróság. A karóval verekedő férfi 3 és félévet, az őt buzdító nő 1 évet, a harmadik vádlott pedig 7 hónapot töltött fegyházban, illetve börtönben.

Információink az eltelt 15 év során már mindhárom elítélt életét vesztette.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!