Közélet

2008.06.09. 11:28

Mi lesz, ha a MiG-29-esek leszolgálják a maguk idejét?

A magyar légierő számos változás küszöbén áll, a következő években új korszakba lép. Bőven volt tehát miről beszélnie a Kanadában állomásozó magyar pilótahallgatókkal és oktatóikkal a honvédelmi miniszternek.

Ö. Cs.

Szekeres Imre az elmúlt néhány nap során látogatott el Moose Jaw-ba, arra a NATO-légikiképzési bázisra, ahol 2002 óta a magyar pilótákat is oktatják.

A kint tartózkodó magyar katonák számára is nyilvánvalóan napi valóság lesz a repülő fegyvernemet érintő változások sora. Jelenleg azonban kanadai életük a valóság. A pilóták és oktatóik fél európányi légtérben repülhetnek, ami egy magyar vadászrepülő számára már önmagában is különleges élmény lehet, hisz hazánk ege kevéssé tágas.

A MiG-29-es vadászgépek 2010-ben nyugdíjba vonulnak. Szekeres Imre lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Moose Jaw-ban is szóba került, hogy a repülhető gépek számának csökkenése problémákat vet fel. Több megoldás kínálkozik, ezek között a miniszter említette a Gripen-szerződés módosítását is, ami megengedné, hogy fokozottabban használhassák ki a gépeket. A minisztérium keresi a megoldást arra kérdésre is, hogy a kiöregedő Albatroszok helyét milyen sugárhajtású repülőgépek tölthetik majd be a kecskeméti légibázison.

A Kanadában szolgálatot teljesítő 24 magyarral megosztotta a miniszter azokat az elképzeléseket is, amelyek a jelenleg kiemelt szerepet élvező szolnoki és kecskeméti bázis mellett a pápai repülőtér sorsát érintik. A légiszállítási feladatok elvégzését segítő bázis a C-17-es NATO-gépek számára jelent otthont.

Szekeres bízik benne, hogy belátható időn belül karbantartó bázissá is alakítható lesz a pápai reptér. Mint megtudtuk a minisztertől, a Boeing-repülőgépgyár ezt akkor teszi lehetővé, ha a légikikötő forgalma gazdaságosan működtethetővé tesz egy ilyen „szervizt”. Kanadában az ország honvédelmi miniszterével erről is tárgyalt Szekeres. Amennyiben a saját szállítógépeikkel a kanadaiak használnák a pápai bázist, akkor a Boeing már elgondolkodhatna a magyar ötleten.

Hallgatókból oktatók

Tizenöt magyar hallgató végezte el 2002 óta a teljes kiképzési programot Kanadában. A tervek szerint ebben az évben hatan, jövőre pedig öten szerzik meg szárnyaikat a tengerentúlon. A végzett hallgatók közül jelenleg négyen oktatóként teljesítenek szolgálatot a Moose Jaw-i bázison, azaz ma már ők képzik ki az NFTC-programban részt vevő országok leendő vadászpilótáit.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!