Közélet

2008.05.29. 14:12

Zuschlag János lemondott képviselői mandátumáról

Zuschlag János május 29-i határidővel lemondott a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésben eddig megtartott képviselői mandátumáról - közölte Bányai Gábor (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke ma (csütörtök) az MTI-vel.A képviselő a nekem címzett levélben értesített döntéséről - mondta Bányai Gábor.

MTI

Zuschlag János és 15 társa ellen májusban fejezte be a nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Zushlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett  csalás bűntettével vádolja az ügyészség. 

Zuschlag János, aki 2006-óta volt tagja a megyei közgyűlés MSZP  frakciójának, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van. Mivel nem mondott le képviselői mandátumáról, a megyei közgyűlés MSZP-frakciója, a letartóztatása utáni héten kizárta sorai  közül.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinellenőrzés után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos  gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert  pénzeinek felhasználása miatt. 

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és  alapítványok mintegy 72 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. 

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. A harmadik letartóztatott személyt, Zuschlag János személyi titkáraként is tevékenykedő Lados Istvánt, a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados István az eljárás  során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő  vallomást tett. 

Fodor Endre - aki a 2006-ban befejeződött maffiaper ítésze is volt -, bírói tanácsa fogja a Zuschlag János és 15 társa ellen  indított bűnügyet tárgyalni, a tárgyalás várhatóan csak ősszel, a tízezer oldalt meghaladó terjedelmű nyomozati anyag áttanulmányozása után kezdődik.

Ezek is érdekelhetik