Közélet

2008.05.05. 09:23

Túlvannak az irodalom érettségin... - Videó a reggeli tételosztásról

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődött a 2007/2008. tanév érettségi vizsgaidőszaka.

Magyarvári Annamária

Ez a mostani a nyolcadik olyan vizsgaidőszak, mely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. A hétfőtől  kezdődő nyolc hetes viszgaidőszakban több mint százhuszonötezer diák teszi le az érettségit a középiskolákban. 

Az érettségizők együttesen több mint négyszázötvenötezer vizsgát tesznek le, közülük várhatóan mintegy nyolcvanötezer diák szerez idén tavasszal érettségi bizonyítványt.
 
Ne lepődjenek meg, a különbség az érettségizők száma és a bizonyítványhoz jutók száma között nem a megbukottakat jelzi. Az érettségi vizsgáknak ugyanis ma már sok fajtája van. Ezúttal is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével. Azaz lesznek rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító érettségik is most tavasszal.
 
A középiskolákban egyre inkább jellemző, hogy az alacsonyabb évfolyamokból is nagy számban jelentkeznek érettségire. Az előzetes jelentkezések szerint több mint harmincháromezren ilyen vizsgát tesznek a következő napokban.

A vizsgázásba a korábbról már érettségi bizonyítvánnyal rendelkező diákok is belehúznak: mintegy kilencezer kiegészítő vagy ismétlő érettségit tesznek le, és emellett több ezren élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.
 
Érettségire egyébként egészen különlegesnek számító tárgyakat is lehet választani: a diákok megmérettethetik magukat például arab, újgörög vagy éppen beás nyelvből, de katonai alapismeretekből, hangkultúrából vagy környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretekből is vizsgázhatnak.

A mostani érettségi, számokban:

Országosan:

455 ezer érettségi vizsga

több mint 27.900 emelt szintű vizsga

427.570 középszintű vizsga

1165 helyszín

3414 érettségi vizsgabizottság

várhatóan 86.000 kiadott érettségi bizonyítvány


Az érettségi vizsgák holnap (kedd) matematikával folytatódnak.
Az iskolaigazgatók ma reggel 7 órakor kapták meg a lezárt érettségi tételeket. A tételosztásról készült felvételeink láthatók.

455 ezer érettségi vizsga

több mint 27.900 emelt szintű vizsga

427.570 középszintű vizsga

1165 helyszín

3414 érettségi vizsgabizottság

várhatóan 86.000 kiadott érettségi bizonyítvány -->

Ezek is érdekelhetik