Közélet

2008.05.22. 14:53

Túl sok az állat a Széchenyivárosban

Lakossági fórumra hívták a széchenyivárosiakat a terület képviselői és a város alpolgármesterei. A tegnap (szerda) esti összejövetelen körülbelül ötven lakos jelent meg, többük az egész lakótömbük képviseletében.

Gál Zita

A legnagyobb indulatok a varjakkal kapcsolatban szabadultak el. Először Simon Lajos szólalt fel a Lánchíd utcai járda siralmas állapotával kapcsolatban, megemlítette a kukák mellé lerakott - és el nem vitt - szemét zavaró voltát és a túl kevés parkoló okozta gondokat. A legnagyobb tapsot mégis azok kapták, akik a varjak okozta hangzavarra hívták fel újra a városvezetés figyelmét.

– Lehet, hogy már unalmas ez a probléma azoknak, akiket nem érint. De higgyék el, reggel öt órától csukott ablak és leeresztett redőny mellett sem tudunk aludni a hangzavartól. Beszélgetni egész nap nem lehet és este még a tévézést is ellehetetleníti a károgás – mondta ingerülten egy férfi.

Más hozzászólók elmondták: a református temető területén tavaly kivágott fákról települtek melléjük a madarak, most keltek ki a fiókáik. Van fa, amint huszonöt fészket számláltak meg.
– Az uniós csatlakozás óta védett madár a varjú. Azt is tudjuk, hogy egy példány eszmei értéke tízezer forint. Mi meg megőrülünk tőlük, nem tudunk pihenni. Nem feltétlen kellene elpusztítani őket, de nem hiszem, hogy ne lehetne áttelepíteni őket. Hát az embereknek nincs annyi joga mint egy madárnak? – záporoztak a kérdések. Mások kijelentették: ha olyan kevés az unióban a varjú, hogy védeni kell őket, akkor szállítsák el az ittenieket.

Iványosi-Szabó András alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a tárgykörben nincsen intézkedési jogköre az önkormányzatnak.
– A területileg illetékes, azaz a szegedi környezetvédelmi hatósághoz kell fordulni a varjak okozta probléma miatt. Annyi azonban biztos, hogy a költési időszakban érinthetetlenek a madarak. Utána ez a hatóság tud intézkedni az ügyben – szólt az alpolgármester, de azt is elmondta: természetvédőként javasolja a nagyobb toleranciát és a kevésbé embercentrikus gondolkodást. Szavai után az egyik hozzászóló elhagyta a fórum helyszínét.

Nem csak kutya kell a táblára

Kőrösi Józsefné egy érdekes problémára hívta fel a képviselői figyelmét. Elmondta, a játszóterek mellett – ahol még látható – ki van téve a "kutyát sétálatani tilos" tábla. A széchenyivárosban azonban egyre többször találkozni macskát vagy görényt pórázon sétáltató emberekkel, akik a táblára hivatkozva megengedik kedvenceiknek, hogy a területre menjenek, és esetleg oda is piszkítsanak.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!