Közélet

2008.05.15. 17:03

Rendszámra ítélt kismotorok

Mennyibe kerül majd az, hogy a segédmotorkerékpároknak, vagyis a kismotoroknak is rendszám kell a jövőben? Nemcsak magáért a tábláért kell fizetni, hanem a regisztrációs eljárásért is. A jogalkotó közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi és vagyonbiztonsági kockázatokra hivatkozik.

mr1-kossuth.hu

Körülbelül 600 ezer segédmotor futhat jelenleg az utakon. Eddig csupán az évi párezer forintos kötelező biztosítást kellett kifizetniük a tulajdonosoknak, súlyadótól, műszaki vizsgától, zöldkártya-költségektől mentesültek. Az új robogókra azonban már jövőre, a használtakra pedig 2011 januárjától már rendszámtáblát kell felszerelni, kétévente vizsgáztatni kell, törzskönyvet, forgalmi engedélyt kell kiváltani rájuk.

Körülbelül 20 ezer forint lesz a hatósági eljárási, az okmánykiadási és az engedélyezési díj, de ez még nem minden. Rengeteg gépjármű kiszorul majd a forgalomból. Főleg a kiskeresetűek nem engedhetik meg maguknak a legmodernebb robogók megvételét. Nem egy segédmotorkerékpár Japánból, úgynevezett konténeres motorként került Magyarországra, ezeken nincs az európai szabványoknak megfelelő gumi, fényszóró, indexlámpa. Az ilyen segédmotorkerékpárokat valószínűleg le sem vizsgáztathatják tulajdonosaik. Ha pénzt nem is, időt kapnak a tulajdonosok a lecserélésre.

Az új segédmotorkerékpárok után várhatóan húszezer forintos regisztrációs adót is kell majd fizetni. A ma forgalomban lévőkre csak 2011-től kell rendszám, de jövő januártól az újakra már kötelező lesz. Mindez illetékkel, forgalmi engedéllyel és egyéb költségekkel együtt azt eredményezheti, hogy 35-40 ezer forinttal drágább lesz az új segéd-motorkerékpár a mai árakhoz képest.

A jogalkotó felkészülési időt kíván biztosítani: 2009. május 1-jétől vonatkozik ez a jogszabály majd a 2009. január 1-ét megelőzően használatba vett négykerekű segédmotorkerékpárokra és 2011. január 1-től alkalmazandó ez a jogszabály kétkerekű és háromkerekű segédmotorkerékpárokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!