Közélet

2008.05.06. 09:45

Miért zárt be a főtéri McDonald's Kecskeméten?

Május elsejétől zárva tart Kecskemét főterén a McDonald's étterem. Miért zárt be és mi nyílik helyette? Szerkesztőségünk kérdéseire Héjja János, a kecskeméti McDonald's éttermek vezetője válaszolt.

G.Z.

Május elsején bezárt a McDonald''s étterem a kecskeméti főtéren. A szóbeszéd szerint már évek óta hanyatlófélben volt ez az egység. Jólértesültek még azt is tudni vélik, hogy a most bezárt étterem helyett hamarosan másik nyílik majd.

– A pletykáknak van igazságalapja – kezdte Héjja János, a kecskeméti McDonald''s éttermek vezetője. – A főtéri éttermet 1998-ban vettem át, 2001-re a forgalma ötven százalékkal megemelkedett. 2002-ben nyitottuk az uszoda melletti, autósokat ablakon keresztül is kiszolgáló, úgynevezett drive éttermet. A nyitás után pár hónappal már nagyobb volt az új üzlet forgalma a belvárosinál. Az olló folyamatosan tovább nyílt: múlt hónapban ez a különbség már háromszoros volt a drive étterem javára.

Tudomásul kell venni azt a trendet, hogy az emberek vásárlási és étkezési szokásai évekkel ezelőtt megváltoztak. A kényelmes kiszolgálást szeretik: vagy egy bevásárlóközponton belül, vagy autóból, illetve közeli parkolóhelyről szeretnek bejönni hozzánk. A belvárosi egységnél pedig súlyos parkolási gondok is voltak – mondta Héjja.

A vállalkozás vezetője elmondta, a Malom Központban 2005-ben nyitott üzletük érdekes tanulságokkal szolgált. Vendégköre a belvárosi üzlet rovására szokott át a plázába, míg a drive étterem forgalmán nem lehetett megérezni a „saját konkurencia” nyitását.
– A belvárosi üzlet bezárása évekkel ezelőtt eldőlt. Erről a végleges döntést nem hozhattuk meg helyi szinten, az engedélyt a számokat és statisztikákat megismerve az amerikai központ adta meg – tudtuk meg Héjja Jánostól, aki a belvárosi csökkenő forgalom okát több dologban látja:

– Országos trend, hogy a belvárosokban önállóan álló gyorséttermeink forgalma alacsony. Éppen ezért legutoljára 1998-ban nyitott a McDonald''s hasonló üzletet Egerben. Azóta csak drive vagy plázán belüli üzleteket nyitunk. A kecskeméti forgalomra a kevés parkoló mellett rossz hatással volt az is, hogy egyre kevesebb rendezvény van a főtéren.

Héjja János hangsúlyozta, hogy a bezárás miatt senkit sem kellett elbocsátania.
– A három üzletünkben körülbelül 140 fővel dolgozunk, ennek az állománynak a fele állandó, a többiek alkalmi munkát vállaló diákok voltak. Állandó dolgozóink a többi üzletünkben dolgoznak tovább.

kiemelés2:
Hol lesz új meki?
A McDonald''s által meg nem erősített értesüléseink szerint három helyszín jött szóba az új McDrive étterem építésére. A KTE pálya helyén épülő Kuruc Pláza mellett esélyes a Kecskemétről délre kivezető autópálya és az OMV benzinkút és a zsidó temető közötti útszakasz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!