2008.05.21. 09:47
Csak magyar libamájjal dolgozik a világhírű szakácsnő
A világ legismertebb női szakácsa, Lea Linster volt a vendége tegnap (kedd) a lajosmizsei Tanyacsárdának. Az országos szakácsszövetség meghívására két napot töltött hazánkban a világhírű séf.
A hölgy egyébként luxemburgi, ahol saját kétcsillagos Michelin étterme van, amely az egyik legmagasabb rang a szakmában. Magyarországon egyetlen vendéglátóhely sem kapott még meg egyetlen Michelin csillagot sem.
– Először járok Magyarországon – mesélte boldogan Lea Linster, – bár nem ismeretlen számomra az ország. Tizennyolc éve magyar libamájjal dolgozom, aminek nincs párja. Mindenki nagyon szívélyesen fogadott, és a magyar konyha, ízvilág is kedvemre való. Szeretném még jobban megismerni, máskor is szívesen eljövök. Eddig leginkább a magyar cukrászatról hallottam többet, de látom, hogy magyar gasztronómiában is sok még a rejtett érték. Megkóstoltam a túrógombócot és kelkáposztalevest, amelyek tipikus magyar ételek. Nagyon finomak voltak. Úgy vélem: sokkal több energiát kellene fordítani a hagyományokra, azt kell mindig csinálni, ami a miénk, hiszen a nemzeti identitás a legfontosabb! – tette hozzá.
A rendezvényt a magyar szakácsszövetség szervezte meg. Pető István elnök elmondta: – A szakmai találkozó első részét Budapesten tartottuk meg, míg a másodikat vidéken szerettük volna lebonyolítani. A választásunk a lajosmizsei Tanyacsárdára esett, amely rangjában országosan is kiemelkedő. A szakmai programhoz kapcsolódóan hozzátette: – A kitekintés a nagyvilágra mindig ránk fér, az újdonságokból mindig tanulhatunk, főként ha egy ilyen világklasszist fogadhatunk, mint Lea Linster.
– Hatalmas élmény volt személy szerint nekem is és kollégáimnak is, hogy egy világhírű szakácsot vendégül láthattunk, és hogy a keze alá dolgozhattunk. Emellett nagy megtiszteltetés volt a Tanyacsárda számára, hogy a magyar szakácsszövetség választása ránk esett – mondta végezetül Garaczi János, Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda ügyvezetője.