Közélet

2008.05.21. 09:47

Csak magyar libamájjal dolgozik a világhírű szakácsnő

A világ legismertebb női szakácsa, Lea Linster volt a vendége tegnap (kedd) a lajosmizsei Tanyacsárdának. Az országos szakácsszövetség meghívására két napot töltött hazánkban a világhírű séf.

S.H.

Lea Linster az egyedüli hölgy, aki valaha is nyert a legrangosabb nemzetközi melegkonyhás világversenyen, a Bocchus D''or-on. Még 1989-ben bizonyult a legjobbnak, és azóta se született párja a hölgyszakácsok körében, ezen a versenyen addig és azóta is mindig az urak nyertek, de még a helyezettek között sem volt sosem női díjazott.

A hölgy egyébként luxemburgi, ahol saját kétcsillagos Michelin étterme van, amely az egyik legmagasabb rang a szakmában. Magyarországon egyetlen vendéglátóhely sem kapott még meg egyetlen Michelin csillagot sem.

– Először járok Magyarországon – mesélte boldogan Lea Linster, – bár nem ismeretlen számomra az ország. Tizennyolc éve magyar libamájjal dolgozom, aminek nincs párja. Mindenki nagyon szívélyesen fogadott, és a magyar konyha, ízvilág is kedvemre való. Szeretném még jobban megismerni, máskor is szívesen eljövök. Eddig leginkább a magyar cukrászatról hallottam többet, de látom, hogy magyar gasztronómiában is sok még a rejtett érték. Megkóstoltam a túrógombócot és kelkáposztalevest, amelyek tipikus magyar ételek. Nagyon finomak voltak. Úgy vélem: sokkal több energiát kellene fordítani a hagyományokra, azt kell mindig csinálni, ami a miénk, hiszen a nemzeti identitás a legfontosabb! – tette hozzá.

A rendezvényt a magyar szakácsszövetség szervezte meg. Pető István elnök elmondta: – A szakmai találkozó első részét Budapesten tartottuk meg, míg a másodikat vidéken szerettük volna lebonyolítani. A választásunk a lajosmizsei Tanyacsárdára esett, amely rangjában országosan is kiemelkedő. A szakmai programhoz kapcsolódóan hozzátette: – A kitekintés a nagyvilágra mindig ránk fér, az újdonságokból mindig tanulhatunk, főként ha egy ilyen világklasszist fogadhatunk, mint Lea Linster.

– Hatalmas élmény volt személy szerint nekem is és kollégáimnak is, hogy egy világhírű szakácsot vendégül láthattunk, és hogy a keze alá dolgozhattunk. Emellett nagy megtiszteltetés volt a Tanyacsárda számára, hogy a magyar szakácsszövetség választása ránk esett – mondta végezetül Garaczi János, Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda ügyvezetője.

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!