Közélet

2008.05.09. 11:51

A baleset óta félnek a MIG-ektől és zavarja őket a zaj - Panaszkodnak a reptérre

Kecskeméti olvasónktól, Fülei Zoltántól panaszos levelet kaptunk, melyben sérelmezi, hogy mostanában a szokásosnál is hangosabbak a felettünk repülő vadászgépek.

G. Z.

„Nagy tisztelettel kérem a kecskeméti polgármesteri hivatalt, hogy járjon el és szüntesse meg a katonai repülőtér okozta zajt a város légterében! Mindennapos helyzet, hogy fegyelmezetlen vadászrepülőgépek a város légterét használják manőverezésre, s ezzel elviselhetetlen zajt okoznak a város szinte egész területén.

A legutolsó konkrét eset kedden délelőtt 10 órakor volt. Érthetetlen és teljességgel elfogadhatalan ez a gyakorlat. Szomszédaim és a város lakói nevében a leghatározottabban tiltakozom, egyben kérem a város hadügyekért felelős hivatalnokát, hogy a városlakó polgárok nyugalma érdekében szünesse meg ezt az elviselhetetlen helyzetet” – írja Fülei Zoltán.

Egyben jelzi, hogy az illetékesektől azonnali intézkedést és írásos választ vár. A szokatlan hanghatás miatt más olvasóink is telefonáltak a szerkesztőségbe, ők úgy fogalmaztak: a legutóbb lezuhant gép miatt már félnek a MiG-ektől, sőt állítják: a gépek folyamatosan a lakott területek felett repülnek.
 
– Kedden valóban rendhagyó repülést tartott néhány kijelölt pilótánk – tudtuk meg a repülőbázis illetékesétől. – Ezek a hajózók már az augusztusi repülőnapokra gyakorolnak. Ezeknél a manővereknél a repülőgép hajtóműve zajosabb az átlagosnál. Kedden ráadásul a szél is erős volt, ami nagyban befolyásolja a hang terjedését – mondta a repülőbázis munkatársa és leszögezte: soha nem repülnek a város légterében.
 
Az olvasó által megszólított önkormányzatnak nem sok intézkedési jogosultsága van a repülőbázissal és a repülőgépek által kibocsátott zajjal kapcsolatban. Az egyetlen – évek óta készülőfélben lévő – konkrétum az úgynevezett zajgátló védőövezetek határainak rögzítése és a vele járó intézkedések foganatosítása. Zombor Gábor polgármester elmondta, a következő lépést a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) kell megtenni. – A vadászgépek okozta zajhatások felmérése után zónákat kellett kijelölni Kecskeméten és környékén attól függően, hogy hol, mekkora zaj terheli az ott élőket.

Az előzetes tervek szerint a kormány és a HM biztosít majd pénzt a legterheltebb zónán belül élők kártalanítására, építményeik áthelyezésére vagy az akusztikai védelem megvalósítására – mondta Zombor Gábor. Hozzátette, hogy a nekik érkező lakossági panaszokat mindig továbbítják a repülőbázis parancsnokságának.

Ezek is érdekelhetik