Közélet

2008.04.10. 09:57

Pelenkát le, oviba be!

Az idei évtől alkalmazzák Kecskeméten azt az ajánlást, mely szerint az augusztus 31-ig harmadik életévüket betöltött bölcsisek szeptembertől óvodába kell hogy járjanak. A gyerkőcök között azonban többen még nem szobatiszták. Ez pedig óvodai „felvételi követelmény”.

M.A.

Évek óta nagy az igény Kecskeméten a bölcsődei és az óvodai férőhelyekre. Az anyukák a szülést követően egyre hamarabb kényszerülnek visszatérni a munkába, így a gyerekek jelentős része már kétéves kora előtt bölcsődébe kerül. Már ha van hely. A bölcsődéknek ugyanis sokszor még év közben is várólistáik vannak.

Részben ezért is döntöttek úgy tavaly a megyeszékhelyen, hogy az augusztus végéig harmadik születésnapjukat ünneplő gyerekek, – vagyis akik elvben már óvodaérettek –  mindenképpen kerüljenek át szeptembertől az óvodákba. Az óvodai beiratkozás tegnap (szerda) estig lezajlott, így ezeket a gyerkőcöket a szüleik beíratták a kiválasztott intézménybe.

Ezt akkor is meg kellett tenniük, ha a gyermekük most még nem szobatiszta, vagyis pillanatnyilag nem felel meg az óvodai követelményeknek. Néhány szülő éppen ezért tanácstalan: mi lesz, ha a gyermeke szeptemberre sem lesz szobatiszta? Vajon előfordulhat, hogy az óvoda nem fogadja, a bölcsőde pedig nem tudja visszavenni? 

A szülők kétségeit az is fokozza: az óvodákba ugyan a harmadik életévüket betöltött gyermekek vehetők fel, viszont a kevés óvoai férőhely miatt az intézmények rangsorolni kényszerülnek. Mivel az ötéveseket kötelező felvenni, így először velük töltik fel a férőhelyeket, csak ezután következhet a többi beíratkozott gyermek. Ráadásul a beiratkozás nem jelenti automatikusan az óvodai felvételt.

A szülők kérdéseivel megkerestük dr. Kellermann Pétert, a kecskeméti alapellátás igazgatóját.
– Valóban tény, hogy az augusztus végéig harmadik életévüket betöltött gyermekeket az idei évtől át kell íratni az óvodákba. Egy tavalyi felmérés szerint a bölcsődékben ugyanis majdnem harminc százalékos volt a hároméves gyerekek aránya. Ez valóban indokolatlanul nagy szám –  mondta a főorvos.

A szobatisztaság kérdésére reagálva az igazgató elmondta: 
– Szeptemberig még hat hónap van, ennyi idő alatt egy most még nem szobatiszta gyermek is könnyen elhagyhatja a pelenkát. Az egyébként évek óta tapasztalat, hogy óvodai átvételkor statisztikailag ugrásszerűen megszaporodik a nem szobatiszta gyermekek száma. Sajnos néha az is előfordul, hogy szülők ilyen-olyan indokra hívatkozva szeretnék elérni, hogy a gyermekük még egy évig bölcsődés maradhasson. Természetesen egy-egy esetben előfordulhat, hogy az óvodába beíratott gyermek szeptemberig mégsem lesz szobatiszta. Az ilyen eseteket egyénileg megvizsgáljuk, és ha valóban indokolt, akkor igyekszünk bölcsődei férőhelyet biztosítani a gyermeknek. Vagyis mindent megteszünk annak érdekében, hogy ilyen probléma miatt ne maradhasson gyermek intézményi ellátás nélkül. 

Címkék#oktatás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!