Közélet

2008.04.09. 09:39

Nem trendi már a külön fertőzőosztály?

Nincs és nem is lesz továbbra sem külön fertőzőosztály a kecskeméti megyei kórházban. Sőt mitöbb, a jövő egy teljesen más szisztéma.

T. V.

Az elmúlt években sok család életét keserítette meg a rotavírus. Amellett, hogy az undok betegség megviselte a gyerekeket, a szülőknek még azt is el kellett fogadniuk, hogy Bács-Kiskunban kizárólag a kiskunhalasi kórházban van fertőzőosztály, vagyis oda kell vinni az apróságot. Különösképpen a 110 ezres megyeszékhely lakói nem értik: hogy lehet, hogy Kecskeméten, a megyei kórházban nincs külön részleg fertőző betegeknek? Sőt: bár az intézmény többmilliárdos fejlesztést tervez, az Izsáki úti telephelyről mindent átköltöztet a Nyíri útra, fertőzőosztály akkor sem lesz.

– Annak idején az a döntés született, hogy fertőzőosztály Kiskunhalason és csak ott legyen – tudtuk meg Horváth Attilánétól, a megyei kórház sajtóreferensétől. – Azóta sok év eltelt, s ez így maradt: a finanszírozást is a halasi intézmény kapja erre. Tény, hogy bővülő kórházunkban sem számolunk külön fertőzőosztállyal. Ennek azonban elsősorban rajtunk kívül álló okai vannak. Az egészségügyben ugyanis az a tendencia, hogy különálló, állandó, nagy ágyszámmal működő fertőzőosztály előbb-utóbb sehol sem lesz. Ha – például – egy kisgyerek fertőző betegséggel kerül be az intézménybe, a gyermekosztályon belül kell elkülöníteni, ha ezt a feltételek lehetővé teszik. Ugyanez a jövő a többi osztályon is. Tudomásunk szerint ennek megfelelően alakítják majd a finanszírozást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!