Közélet

2008.04.23. 12:10

Májusban több az iskolai baleset

Évente négy-ötezer kisebb-nagyobb gyermeket érintő baleset történik a hazai óvodákban és iskolákban. A balesetek mintegy kétharmada figyelmetlenségből illetve fegyelmezetlenségből fakad.

M. A.

A közoktatási intézményekbe Magyarországon mintegy kétmillió diák és gyermek jár, és a statisztikák szerint évente mintegy négy-ötezer baleset történik. A három napon túl gyógyuló, óvodai-, iskolai felügyelet alatt történt baleseteket minden esetben jegyzőkönyvezni kell, és azokat haladéktalanul jelenteni a fenntartónak, illetve az oktatási minisztériumnak.  A dokumentálást két éve már közvetlenül az oktatási tárca honlapján (www.om.hu/baleset) is el lehet készíteni.

Az óvodák és az iskolák mindegyike rendelkezik házirenddel, amit mind a diákokkal, mind a szüleikkel a nevelési- illetve az oktatási év elején részletesen ismertetnek. Az óvodákban a szülők kézjegyükkel látják el a házirendet, így igazolják, hogy ismerik annak tartalmát. Emellett az első tanítási napon, illetve az első osztályfőnöki órán a diákok balesetvédelmi oktatásban is részesülnek.

– Iskolánk házirendjét elsős diákjaink már a beíratkozáskor megkapják – kezdi dr. Főzőné Timár Éva, a kecskeméti Bolyai Gimnázium igazgatója. – A szülőkkel az első szülői értekezleten ismertetik pedagógusaink a házirendet, de a dokumentum egész évben hozzáférhető és megtekinthető. 

Érdekes az is: viszonylag ritkán történik baleset hanyag felügyelet, műszaki okok, vagy gyakorlati órák ideje alatt. Ez még azokban a szakközépiskolákban sem jellemző, ahol viszonylag magas a szakmai gyakorlati órák száma:
– Az iskolánkba ezernégyszáz diák jár, de szerencsére éves szinten is csak tíz körüli a baleseteink száma - mondja Horváth Lajos, a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója.  – Ezek egy része tornaórán történik, másik része a tanítástól független egyszerű rosszullét vagy ájulás. Még az elektromos fűrésszel dolgozó asztalostanulóknál is alig egy-két olyan eset van évente, ami sérüléssel jár. És jellemzően ezek is hanyagság vagy fegyelmezetlenség miatt történnek - tájékoztatta lapunkat az igazgató.      

A kecskeméti önkormányzat intézményfelügyeleti osztályán megerősítették a fentieket: A város közigazgatási területén lévő valamennyi óvodát, általános -és középiskolát figyelembe véve nagyjából húsz  intézményi baleset történik évente. Nyolc napon túl gyógyuló sérülések elvétve fordulnak elő, két-három évente. Súlyosabb balesetre vagy tragédiára az elmúlt tíz évben szerencsére nem volt példa. 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!